Грижи за цветята

26 ное 2012
Снимка: sxc.hu

Ако цветята ви имат нездрав вид или са завъдили листни въшки, запазете спокойствие. Въпросът за борбата с вредителите и днес е толкова актуален, както и по времето на нашите баби. Затова нека се обърнем към проверените от практиката и времето домашни средства, които можем да открием в кухненския си шкаф и които са едновременно екологични и лесни за употреба.

 •  Миещи средства в борбата с листните въшки
  Листните въшки много обичат да пасат младите филизи на растенията. Но със сигурност не обичат влажната кърпа с няколко капки веро. Едно движение и от тях вече няма и следа.
 •  Кибрит срещу галиците
  Ако почвата в саксиите ви е вечно влажна, няма как да избегнете галиците – малките мушички, които приличат на винарки. Те са безобидни, макар и досадни, и бързо ще се отървете от тях, ако забиете в почвата няколко кибритени клечки надолу с главичките.
 •  Оцетът като дезинфектант
  В течение на времето саксиите стават непривлекателни с петната от гъбички, мъх или варовик. Можете да ги отстраните лесно с помощта на оцет и четка.
 •  Течен сапун и спирт срещу щитоносните въшки
  От самото им име личи колко е упорит характерът на този вид насекоми. Те се крият като под щит и трудно могат да бъдат унищожени. Обикновено се разполагат от долната страна на листата, което още повече затруднява борбата с тях. За целта ще ви е нужен разтвор от течен сапун и малко спирт, разтворени във вода. Напръскайте с тази смес долната страна на листата. Ако има останали насекоми, намокрете с разтвора памучен тампон и обтрийте няколко пъти листото.
 • „Къщичка“ за акарите
  Малките червеникави паячета са едва забележими с просто око, но в сухия и топъл въздух на стаята техният брой се увеличава и обикновено се откриват по фината паяжина по долната част на листата. С помощта на три прости средства можете да се избавите от тях леко и ефикасно – пулверизатор, найлонова торба и вода. Напръскайте обилно растението с пулверизатор с фина дюза и го поставете, заедно със саксията, в достатъчно голяма найлонова торба, която трябва да затворите херметически. Високата влажност ще преустанови размножаването на акарите и ще доведе до тяхното унищожение.
 •  Лучена отвара за силен имунитет
  За да се преборите със стреса на цветята, е нужно да добавите обелки от лук в кипяща вода и да ги оставите да престоят в нея една нощ. На сутринта прецедете отварата и напръскайте растенията.
 •  Торф срещу варовиковите петна
  Ако по листата на вашите растения са се появили петна от варовик, това не е повод за паника. Най-вероятно са причинени от прекалено твърдата вода, с която поливате. Торбичка с торф може да ви помогне да я омекотите. Оставете я да престои в 10-литрова кофа с вода за една нощ. Торфът неутрализира варовика, омекотява водата и я прави по-приятна за вашите растения.
 • Идеалната вода за поливане
  Водата, в която сте варили картофи, е особено подходяща за поливане на растенията, защото съдържа нишесте, което подпомага растежа им. Остатъците от минерална вода също можете да изливате в саксиите, защото действат като тор.
 •  Утайка от кафе за рохкава почва
  Не изхвърляйте утайката от кафе. С нейна помощ можете да направите почвата за вашите растения по-рохкава. Освен това тя понижава рН-то на почвата. Това е допълнителен бонус за растенията, които предпочитат по-кисела почва като камелиите и азалиите. И те няма да пропуснат да ви се отблагодарят с пищни цветове!
 •   Козметични процедури за зелените ни любимци
  Външният вид на растенията е особено важен, затова листата им често трябва да се почистват от прах. Освен че ги загрозява, той затруднява толкова важния за тях газообмен. По-нежните листа можете да почистите с мека четка, а по-твърдите – направо да измиете.

 

Тези хитрости могат да изправят растенията ви „на крака“. Минералните вещества и правилните грижи ще им осигурят безупречен вид.

22092 | 26 ное 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате