Хибискусът – пищната прелест от Хаваите

04 юни 2013
Снимка: foter.com

          Хибискусът, или както е по-известен у нас под името "китайска роза", е прелестно създание на природата, което на Хавайските острови се счита за национално цвете.

          Тези растения са храстовидни и многогодишни. Ако сте компетентни в отглеждането им, те могат да живеят повече от 20 години. Овално-елипсовидните им листа със заострен връх и назъбена периферия достигат 12-14 см. При правилно гледане от ваша страна листата им трябва да са интензивно зелени, а повърхността им – блестяща. Истинското им очарование всъщност се крие в цветовете, които са прости или кичести и достигат до 15 см в диаметър. Доскоро отглеждахме предимно червени или розови сортове, но сега са селекционирани нови с жълти, оранжеви и бели цветове. Много оригинални са двубагрените, в чиято основата на цвета се очертава петно с контрастни тонове.

          Много често хората се оплакват, че растенията им не цъфтят. Това е така, защото отглеждат китайската роза в несвойствени за нея условия и не знаят как да ѝ угодят на капризите. Растението иска много светлина и топлина, за да расте и цъфти. През зимата температурата в помещението трябва да е поне 12-14 градуса, това е техният период на покой. Преди да настъпи пролетта, задължително се отстраняват миналогодишните връхчета, за да се предизвика буен растеж на младите клонки и обилен цъфтеж.

          Китайската роза е водолюбиво растение, поливайте я обилно на 2-3 дни. Ако растението е жадно, то само ви показва това, като променя цвета и свежестта на листата си.

Ще ви дам няколко полезни съвета как да съхраните вашите прекрасни растения и да стимулирате растежа и цъфтежа им.

           Желателно е всяка година да прехвърляте младите растения в нова саксия, поне с един номер по-голяма от старата. Почвена смес можете да закупите от всеки цветарски магазин, но ви съветвам да я направите сами. Смесете градинска почва и много добре разложен оборски тор, като прибавите и малко пясък. За дренаж върху отворчето на дъното поставете парченце от счупена саксия с издутата част нагоре и го покрийте с пясък. Прибавете малко от новата смес. Тогава поставете растението така, че около 1 см до ръба да остане свободен.След като пресадите розата, полейте обилно, а поливанията в следващите дни да са умерени.

          Трябва да знаете, че след пресаждане известно време не трябва да подхранвате растенията, защото ще развият богата листна маса, но няма да цъфтят. Развитите пъпки, на които им предстои да се разтворят, просто се отронват. Ако това се случи, пулверизирайте вашите растения и поставете до тях съд с вода, която да се изпарява. Ако и това не помогне, се налага да ги подхраните с калиев тор. При такива проблеми е хубаво да използвате птичи тор. Той е много силен и за да не изгорите растенията си, сложете само 50 гр от него и го разтворете в 1 литър вода. Пресаждането е много полезно за растежа и цъфтежа на тези прелестни растения и затова е хубаво да го правите всяка година.


          Китайската роза се размножава чрез резници. За тази цел използвайте отстранените клонки при ранната пролетна резитба. Резниците трябва да са с не повече от 3-4 листа. Можете да ги вкорените на топло място в лека, песъчлива почва. Хубаво е да ги покриете с прозрачно полиетиленово капаче. Също така успешно можете да ги вкорените в стъклени съдове с вода, докато пуснат корени. Препоръчвам ви първо да засадите вкоренените резници в малки саксии – номер 7 или 9. Така растенията ще се разклоняват на по-ниско място. След като ги засадите, отстранете връхчетата им, за да стимулирате образуването на повече клонки.


          Друго, което трябва да знаете за хибискуса е, че тези растения често се нападат от листни въшки, а ако въздуха в помещението е сух, могат да завъдят и паяжинообразуващи акари. Използването на химически препарати за борба в домашни условия е нежелателно. Съветвам ви в тези случаи да напръскате растенията с добре прецедена вода, в която една нощ са киснали угарки от цигари. Нетрадиционен, но изпитан метод, който отстранява вече съществуващи вредители и предотвратява появата на нови.

          Надявам се, че съм ви била полезна.

3171 | 04 юни 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате