Риалити предаванията за мода

11 май 2013
Снимка: sxc.hu

Още от съвсем малка имах възможността да наблюдавам дрехите отблизо – в собствената си детска стая, къдетo нощуваха поне четири пъти месечно на закачалките си върху щендера, в найлонови опаковки, подредени по модели и цветове. Това се случваше, защото тогава родителите ми имаха магазин за дрехи, в който се продаваше най-вече дамска конфекция. Беше вълнуващо и различно преживяване, въпреки че модата сега е доста по-атрактивна от тази преди 10-15 години. Денят, в който баща ми се връщаше вкъщи със стока от известни български фирми, бе като половин празник за мен. Е, аз бях твърде малка за повечето дрехи, но виждах как някои от тях стоят върху хубавата фигура на майка ми. Коридорът ни се превръщаше в таен моден подиум! И така - детското ми съзнание запечата доста важни неща за модата от онова време. Харесваха ми предизвикателствата, които отправя тя пред хората, като непрекъснато се мени и ги приканва да я следват, за да се променят заедно...

Въпреки ранното ми запознанство със света на модата, ще ви призная, че доскоро изпитвах несигурност, когато пробвах нещо в магазин. Доста по-лесно ми беше да преценя дали нещо стои добре на друг човек. Вземах спонтанни и по-често грешни решения в избора си. Ако и вие се чувствате по сходен начин, имам едно предложение за вас: Включете телевизора!

Преди няколко години, когато телевизионният ефир се понапълни с риалити предавания за мода, аз бях със смесени чувства за ползата от тяхното гледане. Страхувах се да не се повлияя прекалено от мненията на модните експерти и това да ми попречи да си изградя собствен стил на обличане. Все пак никой не иска да бъде поставен в рамка, от която да не смее да излезе. Но признавам – с времето се обърках. И едва ли съм само аз обърканата...

Случайно, докато превключвах програмите на телевизора, попаднах на няколко различни предавания за мода, в които обаче не дават хубави манекенки, които дефилират с красиви тоалети, а обикновени жени, които имат проблеми със стила си на обличане. Реших, че от такъв тип предаване наистина има какво човек да научи. И така и стана. Не след дълго вече си бях изградила ясна представа какво ми харесва, кое ми отива и за кое от гардероба си да забравя. При това, без да обикалям по магазините часове наред. Получих много идеи как да „реставрирам“ старите си дрехи и дори шивачът, при когото ги носех системно, възкликна: „Ама на тебе много ти работи фантазията май“.

Сигурна съм, че различните хора биха научили различни неща от тези предавания, затова едва ли бих могла да класифицирам ползите от тях по-конкретно. Вместо това ще ви опиша стъпките, които следва едно подобно предаване:

Първо: Модните експерти се сблъскват с гардероба на една обикновена жена, акцентират на най-различни дрехи от него и демонстрират начина, по който стоят някои от тях. Това най-често са най-любимите дрехи на дамата. Модните експерти аргументират защо една дреха стои добре или зле. Лично аз почти не съм имала случай, в който да не се съглася с тяхното мнение. Естествено, няма как да не съчувствам на дамите, които са принудени да се разделят с любимите си дрехи, но това е единственият начин човек да преживее една пълна промяна.

Второ: Експертите обръщат внимание на дрехите от гардероба, които наистина заслужават да останат в него. Те са опорните точки в стила на въпросната жена и по тях тя ще го доизгради.

Трето: Пазаруването. То винаги изглежда вдъхновяващо. Сетете се за всички филми, в които сте наблюдавали подобен процес, обличането, завъртането пред огледалото в пробната и накрая удовлетвореността от добрите покупки. Предложенията на модните експерти са съобразени с възрастта, фигурата, професията на жената и не на последно място – с повода, ако има такъв. Защото всички тези неща са от значение. Наблюдавала съм много преобразявания и всичко изглежда толкова на място – би било хубаво във всеки магазин за дрехи да има поне по един моден експерт, който да е изцяло на разположение на дамите. За щастие в днешно време не е съвсем невъзможно човек да намери продавач-консултант, който да му предложи варианти, да му помогне в избора и да бъде честен за това как стои дрехата отстрани.

Четвърто: Изборът, който жената трябва да направи сама. Тя трябва да приложи на практика нещата, които е научила от експертите, за да има един наистина добър краен резултат.

Разбира се, в различните риалити предавания регламентът е различен, в някои мнението на експерта е след окончателния избор на тоалет за конкретен повод, което дава повече свобода на жените, но всички изпробвани варианти се коментират и оценяват.

Запознаването с последните модни тенденции определено би улеснило избора ни и би ни спестило много време. Не всеки има възможността да си купува скъпи и маркови дрехи и аксесоари, но е добре да разпознаваме доброто копие сред всички копия, онова, което няма да ощети визията ни по никакъв начин.

Ако подобни предавания ви харесват и вдъхновяват, просто ги следете редовно и най-неусетно ще научите полезни трикове за избора на дрехи. В нашето съвремие модата ни дава много свобода - изберете да се забавлявате, докато търсите или вече сте открили своя стил. 

1877 | 11 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате