Как да изберем  добър сайт за оригинални маркови парфюми?

18 ное 2012
Снимка: sxc.hu

Като цяло, онлайн търговията е сравнително нов феномен, който се разви изключително бързо в последните 10 -15 години. Този факт не подмина българския пазар и в последните години се появиха страшно много сайтове за "оригинални" маркови парфюми. За жалост на потребителя,  много от тези сайтове всъщност предлагат не оригинали, а реплики на известни дизайнерски аромати, с цел по- голяма печалба.


   След значително изследване на много сайтове за маркови парфюми, ще се опитам да ви дам напътствия как да се предпазите от нелицензирани и нелоялни онлайн магазини.  Как да отсявате качествените от некачествените сайтове за парфюми в интернет? И защо трябва да внимавате най-вече със сайтовете за маркови парфюми?

Как да разберем в кои сайтове се предлагат "ментета" по цените им?

   В повечето сайтове, които предлагат "ментета", обикновено цените на парфюмите варират между 20 до 40 лева на различни марки. Цените на тези артикули на други места, варират между 20 и 250 лева (Малко странно несъответствие, нали? ). Не се залъгвайте по намаления от сорта на „от 90 на 30 лева“ или 60% - 70% отстъпка. Това е нереално, понеже много от марките държат високи цени и никога не биха ги намалили толкова много, дори и да са Outlet, купени в доста големи количества.
Съвет:  Проверявайте поне няколко сайта, за да сравните цените на продукта, който сте избрали. Ако има много големи разлики в цените на други места, по-добре се замислете дали е удачно да пазарувате от там.

Как да разберем в кои сайтове се предлагат "ментета" спрямо продуктите?

   Основно продуктите в сайтовете, които предлагат "ментета",  са обикновено най-големия милилитър. Обикновено се предлагат в опаковки по 100 милилитра, но на някои марки най-големият милилитър може да е  90, 75 или пък 65 милилитра, в зависимост от парфюма. Повечето маркови парфюми обикновено имат от 2 до 4 различни варианта милилитри, в които се предлагат ( най-често 3 - 30мл/50мл/100мл). Ментетата са предимно най-голям милилитър, понеже той може да се продаде на по-висока цена и с по-голяма печалба.
Съвет:  Ако не сте сигурни относно качеството на някой сайт, но искате да проверите дали продуктите са оригинални, моят съвет е да си поръчате малък милилитър на ваш любим парфюм. Дори и парфюмът да се окаже менте, поне няма да дадете толкова пари, колкото за най-големия милилитър.

Има ли фалшиви Комплекти на парфюми или продукти за тяло на известни марки?

   В България почти няма фалшиви комплекти на парфюми, които се предлагат заедно с продукти за тяло или някой друг рекламен  артикул. Това е поради трудоемкостта за направата реплика на комплект, както и реплика на продукт  за тяло. Изработването на такъв комплект изисква много време и доста разходи. Обикновено всеки сезон известните дизайнерски къщи лансират различни комплекти на пазара. Сайт, който предлага различни комплекти и продукти за тяло е много по-вероятно да продава оригинали, отколкото сайт, който предлага само и единствено парфюми.
Съвет:  Въпреки, че комплектите са малко по-скъпи от отделен парфюм, винаги излиза много по-изгодно от това да си купите поотделно парфюм и продукт за тяло. В същото време, свеждате до минимум риска да се сдобиете с "менте".

Как да разбера дали сайтът и фирмата са надеждни?

   Почти всички сайтовете за "ментета" нямат посочена фирма, Булстат (ЕИК) или адрес, а само номер за връзка. При наличието на такива детайли, вие много лесно можете да намерите допълнителна информация за дейността на фирмата. При липса на такава информация можете да сте сигурни, че сайтът не работи официално или поне не плаща данъци и не носи наказателно отговорност като фирма. Повечето фирми за оригинални маркови парфюми имат и официални магазини, така че можете да проверите качеството на предлаганите им продукти на място.
Съвет:  Преди да направите поръчка, потърсете из сайта информация за фирмата, която ви обслужва. Също така, проверете дали фирмата предлага възможност за касова бележка или издаване на фактура. Така ще сте сигурни, че пазарувате от реално съществуваща лицензирана фирма за продажба на маркови парфюми.

Защо цените в интернет са по-ниски от цените по магазините?

   Отговорът на този въпрос може да бъде обяснен изцяло с икономически перспективи. Сайтовете не плащат наем на търговска площ, заплати за обслужващ персонал, електричество, вода и отопление. Не трябва да осигуряват мостри на продукти, витрини или добре изглеждащ магазин. Също така, конкуренцията в интернет е доста по-голяма, понеже сайтовете се съревновават. Не само с търговци от града, в който са разположени, но и с конкуренти в цяла България. Следователно, в интернет цените могат да бъдат значително по-ниски, отколкото  тези в магазините. Това не трябва да бъде изненада за никого, понеже почти всички големи фирми вече предлагат и онлайн пазаруване, което в много случаи е както по-изгодно за клиента, така и по-доходоносно за самата фирма.
Съвет:  Не се страхувайте да поръчвате през интернет. Това би могло да ви спести много време и пари. За жалост, онлайн пазаруването не може да измести изцяло нуждата от магазини, където можете да пробвате даден продукт или да получите професионално мнение и съвет.

Защо парфюмите най-често са обект на имитации и репликиране?

   Основно марковите парфюми и дрехи са обект на имитации, поради високата им цена и голямата възвращаемост, която тези продукти носят. Парфюмите имат голям срок на годност, не са много обемни или тежки. Това ги прави лесни за дистрибуция и търговия. Друг фактор е, че много от имитациите се произвеждат в Турция, която е в непосредствена близост с България. Това прави пазара ни много атрактивен за предлагане на "ментета". Обикновено "ментетата" могат да бъдат закупени между 8 и 15 лева на едро и възвръщаемостта им е двойна или тройна.
Съвет:  На пазара се предлагат също така и доста евтини, маркови и качествени парфюми, които можете да намерите на цени между 20 до 40 лева (колкото да си купите имитация на известна марка  парфюм). Такива са например Benetton, Elizabeth Arden, Just Cavalli, Iceberg и Diesel.

   В България интернет пазаруването ще се развива все повече и повече, като тенденцията е добрите онлайн магазини да се отсеят от останалите. Много повече хора ще се насочват към онлайн пазаруването, като лесен, бърз и евтин начин за купуване на продукти. Много хора пазаруват от чуждестранни сайтове, с цел да намалят риска от фалшификати, но въпреки това, цените в българските сайтове са по-ниски и обслужването е по-бързо.

   Като цяло смятам, че българинът е един ерудиран, образован и внимателен купувач, който сам може да прецени и отсее качественото от некачественото.
Надявам се статията ми да помогне на много купувачи да се предпазят от нелицензирани и неетични продавачи и да вземат най-правилното решение при покупка на маркови парфюми.

 


Автор: Петър Дяксов
 

7742 | 18 ное 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате