Опасната козметика

19 юни 2013
Снимка: sxc.hu

Козметика, която купуваме, независимо от цената и марката, неизбежно е пълна с вредни химикали. 60% от мазилата се адсорбират от кожата и попадат във вътрешната среда на организма, където нанасят вреди върху здравето. Страничните ефекти варират от алергични реакции до образуване на ракови клетки.

 

Едва ли го чувате за първи път, но отделяте ли време да се информирате за съдържанието на даден продукт, преди да го закупите?

 

Шампоани:

Различните марки шампоани съдържат средно около 15 различни вида химикали. Най-опасният, но доста често срещан, е SLS (Натриев лаурил сулфат). Натрупването му в организма може да доведе до проблеми с очите и кожни обриви. Наблюдавани са случаи на предизвикани трайни увреждания на зрението при малки деца и нарушение на функциите на черния дроб. SLS може да бъде причина и за появата на ракови образувания. 

Често използван е и PG (Пропилен гликол). Пропилен гликолът се използва също така в пасти за зъби, кремове и лосиони за тяло. Действието му се изразява в увеличаване на пропускливостта на клетките за различни видове вещества, включително всички токсини, съдържащи се в използвания от вас продукт. Тестове с животни показват, че продължително третиране с пропилен гликол води до мозъчни, чернодробни и бъбречни аномалии.

Спрейове за коса:

Съдържат над 11 различни вида химикали. Това, за което трябва да следите на опаковката, е съединението Октиноксат. Оксиноксатът се използва и в много слънцезащитни продукти, тъй като се смята, че предпазва кожата от изгаряне. Забранен е от Европейския съюз, защото се счита за силно мутагенен, но за съжаление все още може да го намерите изписан на опаковките. Възможните странични ефекти са развитие на алергични реакции, обриви около очите и клетъчни увреждания.

Сенки за очи:

Съдържат над 26 различни химикала. Най-опасната съставка в тях е PET (Полиетилен терефталат). Това е термопластична полимерна смола, използвана най-често при направата на пластмасови бутилки. РЕТ би могъл да предизвика сериозни хормонални проблеми.

Руж и изкуствен тен:

Химикалите тук са над 16. Най-често използваните съединения са парабените (етилпарабен и производните му метил- и пропилпарабен). В последните години въпросът за канцерогенното действие на парабените нашумя доста и голяма част от козметичните компании премахнаха тези вещества от етикетите на продуктите си (надяваме се не само от тях). Тези, които все още използват парабени, се измъкват с оправданието, че все още нищо не е доказано. Нека не им вярваме и да се постараем да избегнем ползването на продукти, съдържащи парабени. Страничните ефекти могат да бъдат поява на обриви и хормонални проблеми (стерилитет у мъжете и ранен пубертет). Според последните изследвания парабените могат да доведат до ракови образувания при жените (рак на гърдата и половата система).

Лакове за нокти:

Химичните вещества в лаковете за нокти са много. Повечето от тях увреждат трайно ноктите ви. Трябва да внимавате за наличие на фталат. Мутагенното му действие е доказано. Фталатите, също като парабените, могат да доведат до стерилитет и дори до аборт.

Парфюми:

Броят на химикалите тук е повече от притеснителен – над 250. Бензалдехидът има наркотично действие и може да доведе до депресивни състояния. Може, също така, да предизвика увреждания на бъбреците, гърлото и очите. Не са изключени проблеми с храносмилателния тракт като повръщане и коремни болки. Обривите по устата и очите не са рядко срещано явление. 

Дезодоранти:

Съставките тук са около 15. Изопропил миристатът може да доведе до обриви по кожата и очите. Оказва влияние и върху нервната система, като може да причини силно главоболие. Рядко срещан негативен ефект е появата на респираторни проблеми.           

Други вещества, за които трябва да внимаваме, са бензоил пероксид (в продукти против акне). Заради мутагенното си действие е вероятен причинител на ракови заболявания.  

Диетанол амин (DEA) – Диетанол аминът и производните му (моноетанол амин и триетанол амин), са честа причина за появата на дерматит. Изключително лесно се абсорбира от кожата и оказва влияние върху всички органи на тялото, включително на мозъка. 

Диоксин – Няма да видите името на това вещество в списъка със съставките. То се среща изключително често в антибактериалната козметиката. В антибактериалните сапуни и лакове за нокти ще срещнете и триклозан. Триклозанът оказва негативно влияние върху щитовидната жлеза.

Списъкът, за съжаление, е доста дълъг. Това са много малка част от вредните за организма ни съставки. Прибягването до биокозметика би било решение, но тя, за жалост, е доста скъпа и с недоказано качество и състав. Домашно приготвената козметика си остава най-сигурният начин да предпазите себе си и семейството си. Приготвянето на козметика в домашни условия изисква малко повече време и старание, но усилията със сигурност си заслужават.

5120 | 19 юни 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате