Под прикритие в чуждо племе

12 апр 2013
Снимка: Симон Варсано

Един от най-мащабните и пищни спектакли през този театрален сезон, „Криминале от каменната ера” от Александър Володин на Учебен театър НАТФИЗ, за който ви информирах преди известно време, преживя своето продължение.

Този път това се случи в Сатиричен театър „Алеко Константинов” под заглавие „Шпионажът през каменната ера или Гущерчето”, пак с автор Володин.

Представлението е дело на същия екип: режисьор е Пламен Марков, сценографията и костюмите са на Мира Каланова, а ролите са разпределени между студенти от класа на професор Марков и класа на професор Стефан Данаилов. За разлика от първата част, където едно рамо на младите удари единствено доказалият се актьор Пламен Сираков, сега към неговата компания се присъединяват грандамите на комедията Йорданка Стефанова и Татяна Лолова.

Сюжетът отново се развива 12 000 години преди Христа. Племето на Зубрите изнемогва. Макар и да живеят на брега на морето и близо до широка река, пълна с риба, членовете на обществото стоят гладни, защото уловът им не върви. Ненадейно разбират, че врагове им Скорпионите са измислили някакво съвършено ново и модерно техническо средство за ловене на риба, наречено рибарска мрежа. Така те решават да изпратят свой „агент” във вражеския лагер, който да открадне ценното изобретение. За целта организират „първия в света кастинг”. Победителката в него е най-красивата и хитроумна девойка на племето - Гущерчето. Изпълнението на мисията ѝ обаче е под въпрос, тъй като тя се влюбва в представител на Скорпионите...

Докато в първата част, разиграла се в НАТФИЗ, където темата на пиесата бе по-социална, сериозна, идеално пасваща на ежедневните драми в татковината ни, но същевременно адски забавна, то втората звучи по-скоро като приказка. Или една любопитна история, разказана по интересен начин и с няколко забавни момента.
И този път студентите в спектакъла се справят блестящо с поставените им от режисьора задачи, а някои от тях дават и амбициозни заявки за професионалната сцена. Но като цяло, екипната им работа е като за номинация за дебют за някоя от театралните награди, защото нито един зрител в залата не си тръгна с неудовлетворение и с лоши емоции от видяното.

А сътрудничеството между Йорданка Стефанова и Татяна Лолова не е за изпускане. И тук двете доказват, че лесно могат да „хващат в мрежата” на чара и таланта си редовата публика.

1213 | 12 апр 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате