Три стари клоуна борят една стара дама

21 апр 2013
Снимка: Симон Варсано

Горе-долу по едно и също време на две столични сцени се състояха премиерите на пиесите „Търси се стар клоун” от Матей Вишниек (режисьор е Ивайло Христов) в Народен театър „Иван Вазов” и „Посещението на старата дама” от Фридрих Дюренмат (режисьор е Бина Харалампиева) в Малък градски театър „Зад канала”.

Бързам да предупредя онези, които планират да отидат и да гледат представленията, че действието и в двете върви мудно и е лесно предвидимо за по-обиграните зрители. Но пък ако сте почитатели на някого от актьорите или съответно на режисьорите, то времето, прекарано с тях, наистина ще ви удовлетвори. Всъщност именно превъплъщенията  (и донякъде декорите) са силните козове и на двете заглавия. 

На Сцена на IV етаж в Народния трима стари клоуни се озовават пред огромна врата със закачена на нея обява, гласяща: „Търси се стар клоун”. Но разбира се, възниква спор кой е пристигнал първи.

В конфиликта помежду им става ясно, че са познайници от едно време, когато всеки от тях в младостта е бил на гребена на вълната и е дефилирал и триумфирал на световноизвестни циркови арени. Поотделно подлагат на съмнение успехите си и разискват и „диагностицират” шумно качествата на номерата си. Независимо от едновремешните си звездни мигове обаче, днес и тримата търсят някаква работа. Сега всеки от тях се надява да бъде избраният за „стар клоун”. Докато чакат вратата да се отвори и някой отвътре да ги приеме, те си разказват за отминалите дни, когато са радвали публиката и тя – тях.

Атмосферата в театралната зала тутакси се променя в цирково пространство, осветено от безброй лампички, с насочен кръгъл прожектор, фокусиращ се върху „звездата на вечерта”. Наоколо се веят циркови флагчета, звучи и типичната за под купола динамична музика, има и песни... Но извън спомените тъгата е тази, която трайно се е запечатала на лицата на тримата клоуни... Изведнъж вратата се отваря...

Със спектакъла първата ни трупа отбелязва 70-годишнината на големия български актьор Марин Янев. Той е и един от тримата на сцената – в ролята на Филипо. Негови партньори са Стефан Мавродиев (Николо) и Илия Добрев (Пепино).

Като цяло „Търси се стар клоун” е приятен спектакъл с красиви в съвършената си простота декори (дело на Марина Янева), в който и актьорите, и зрителите в салона се забавляват. Емоциите на героите лесно биват прихванати от публиката заради майсторството на вещите в занаята Марин Янев, Стефан Мавродиев и Илия Добрев. С всяка следваща сцена или реплика усмивките в залата биват заменени от тъжни гримаси, а тъжните гримаси тутакси се превръщат в усмивки. Последните пък са в апогея си в края на представлението, когато триото изпраща гостите си с песен.

В далеч по-известната пиеса на Фридрих Дюренмат „Посещението на старата дама” в „Зад канала” миналото и настоящето също се сблъскват на сцената. Действието се развива в затънтеното градче Гюлен, чиито жители живеят еднообразно и мизерно, а единственото им занимание е да следят разписанието на профучаващите влакове. Един ден обаче са изненадани от височайши гости – възрастна дама, стара познайница, която навремето е била прокудена оттам заради бременност. Сега тя се връща в родното си място като милионерка и под ръка с поредния си съпруг, за да търси мъст за миналите прегрешения на съгражданите си към нея. Предлага им крупна сума, с която да спасят житието и битието си, а в замяна иска главата на бащата на детето ѝ...

Краят на пиесата не изненадва голяма част от публиката, имайки предвид слабостите на човешкия характер. Но пък някои могат и да се шокират от развитието на сюжета.

Режисьорът на спектакъла определя случващото на сцената като „зловещо”, но за мен то бе скучно и незадоволително. 140-те минути продължителност си заслужиха търпението (не само моето, но и на останалите в залата) заради образите, които лепваха идеално на всекиго от актьорите поотделно (участват: Анета Сотирова, Любомир Ковачев, Емил Котев, Иван Петрушинов, Веселин Мезеклиев, Албена Михова, Стоян Младенов, Петър Калчев, Пенко Господинов, Александър Кадиев, Владимир Зомбори, Владимир Димитров, Симеон Бончев, Александър Димов, Никола Мутафов, Таня Пашанкова, Стела Стоянова и Антоний Аргиров). Костюмографията и сценографията на Петя Стойкова, както винаги, успяха да приковат и разсеят вниманието от репликите и жестовете на някои от героите.

Но останалото... бива проспано с широко отворени очи.

1504 | 21 апр 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате