Брачен договор? Оле!

24 яну 2013
Снимка: sxc.hu

Брачният договор стана възможен отскоро по българските земи, а именно от 2009 г. Освен добре познатите ни досега форми на имуществени отношения, свързани с брака, вече съществува и възможността да се договорим с бъдещата или настоящата си половинка по този деликатен въпрос. Така премахваме възможността за развитие на нездрави мисли и/или напрежение по време на брака. Няма правилно и неправилно – всичко е допустимо, когато семейството иска яснота и спокойствие по въпроса за материалното измерение на любовта. Разбира се, съществуват подръжници и противници на подобен вид хладнокръвно взимане на решения, но в края на краищата, всичко е въпрос на личен избор. И слава Богу!


Брачният договор е уреждане на имуществените отношения между бъдещите или настоящи съпрузи. В него се изчистват всички въпроси от материално естество, които вълнуват двойката. Свободата е огромна.  Споразумението позволява да разиграете навреме картите си за семейното жилище, къщата, апартамента, колата, издръжката на децата, вашата такава, както и абсолютно всичко, което притежавате сега или в бъдеще. Как ще се разпореждате и управлявате  имуществото си, как ще делите разходите си по време на брака и евентуално (не дай боже!) след развод.

Не забравяйте, че брачният договор не е окончателен и може да се изменя по време на брака (освен когато това засяга правата на трети лица). Ако смятате, че все още нещо не е доизчистено, искате да добавяте или променяте, нищо не пречи да го направите допълнително. Може пък да решите и да го прекратите. Ако не ви мине номерът за нещо, което сте  намислили, помрънкайте си малко наум и забравете – нали точно вие си сложихте подписа?! В този ред на мисли не забравяйте също, че договорът може да се разваля при виновно неизпълнение на задълженията от някоя от страните.

Иначе процедурата не е нещо кой знае какво. Отивате при адвокат, обяснявате какво искате, той ви задава разни въпроси, вие му отговаряте, той ви прави списък с необходимите документи и т.н. Слушайте адвоката си внимателно и наистина обмислете добре под какво ще се подпишете по-късно пред нотариуса.

С помощта на адвоката си можете да предотвратите много евентуални бъдещи ситуации, които сами не бихте могли да предвидите поради простата причина, че не сте юрист. Както са казали разни умни хора – сто пъти мери, един път режи!

3144 | 24 яну 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате