Многомъжеството

18 мар 2013
Снимка: sxc.hu

Ето какво разказва една притча:Една жена отишла при великия мъдрец и го запитала:
- Кажи, мъдрецо, защо когато една жена има много мъже, хората говорят лошо за нея, а когато един мъж има много жени, то тогава го хвалят ?
Поставил мъдрецът  пет чаши на масата, взел един чайник и сипал в тях чай.
После попитал на свой ред гостенката:
- Кажи ми сега, уважаема,  нормално ли е да сипеш в пет чаши чай от един чайник ?
- Напълно нормално е! – отвърнала жената.
- А нормално ли е да бях сипал чай от пет чайника в една чаша?
- Напълно нормално е! – отново се съгласила тя.
- Еe, ти ми прецака хубавата притча! - съкрушено отговорил мъдрецът.


Преди да започнем да мечтаем какво би се случило в нашата съвременност, ако всяка жена разполага с повече от един мъж, нека видим откъде идва понятието многомъжество и къде това явление все още е в сила.
Полиандрия (от гръцки поли – много и aner, родит. падеж andros — мъж) (многомъжество) е рядка форма на полигамия, при която жената има няколко брачни съюза.
При насекомите за полиандри се считат тези видове, в които женските индивиди са много по-малко от мъжките - пчелите, мравките и т.н.
Чичисбеизъм е форма на многомъжество, която исторически е документирана в Нигерия преди колонизирането. Една жена може да има официално любовници (обикновено един) и да е омъжена. Тя не определя сама съпруга си, но избира любовника - Cicisbeo (cavalier servente, на испански Cortejo, на френски Galan), при което той заплаща такса на съпруга за правото да „общува” с нея.
През 17 век в Италия чичисбеизмът представлява легализирана форма на "семейния приятел".
През 19 век многомъжество е съществувало при алеутите и някои групи ескимоси. В наши дни полиандрията официално е съхранена в някои етнографски групи в Южна Индия, Тибет, Северна Нигерия, Конго...

Форми на полиандрия:

Фратернална полиандрия (братство) е семейство от няколко или всички братя с една жена. Тази форма на брак все още се прилага от някои племена в Тибет. Тъй като земята се наследява от жената, на нейните съпрузи се гледа като на работна ръка. Положителното в случая е, че мъжете са много, а свекървата - само една....
Корпоративна полиандрия, при която бащинството е колективно. Майката не може да укори детето с „Приличаш на баща си!”, защото не се знае кой точно е той...
Некорпоративна полиандрия, при която бащите циклично, един след друг, поемат бащинството. И това текучество не изглежда много приемливо...


Представихте ли си вече как един от мъжете ви отговаря за финансирането на семейството, друг сменя крушките и поправя електроуредите, трети играе с децата и ги възпитава, четвърти ви придружава на партитата и харесва майка ви.....Не си го и помисляте?

Очевидно, вашият съпруг или партньор е полифункционален мъж! Пазете си го!

5235 | 18 мар 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате