Завръщане на кутиите за бебета

03 дек 2013
Снимка: scx.hu

"Бебето ми! Мама толкова съжалява.
Толкова съжалявам, че трябва да взема това решение.
Сине мой! Надявам се да срещнеш чудесни родители и знай, че много, много съжалявам!
Не заслужавам да кажа каквото и да е.
Съжалявам, съжалявам и те обичам, сине мой!
Мама те обича повече от всичко!
Оставям те тук, защото не знам кой е баща ти.
Мислех да направя нещо лошо, но се надявам тази кутия да е безопасна за теб.
Ето защо реших да те оставя тук. Сине мой, моля те, прости ми!"


Малък капак се отваря и в прозрачна, отоплена пластмасова кутия, подобна на кувьоз, майка оставя своето нежелано бебе и писмото. След  60 секунди алармата ще извести дежурната сестра, че болницата е получила „доставка”. С помощта на вградена камера тя трябва да се увери, че майката се е отдалечила достатъчно, за да се спази обещанието за анонимно изоставяне. Тогава може да отиде и посрещне бебето, което след медицински преглед се поверява на местната организация по осиновявания.  
Бебешките кутии са известни под различни имена в цял свят и обикновено са разположени в близост до болници или църкви. Само в Европа има над 200 кутии: в Швейцария, Полша, Чехия, Унгария, Италия, Австрия, Латвия, Белгия, Холандия и Ватикана, в които за последните 5 години са изоставени над 400 бебета. През 2010 г. Германия възобнови своите babyklappe и до 2013 г. в страната те вече достигат 100 броя. САЩ, Пакистан, Филипините, Индия и Южна Африка също имат своите форми на кутии за бебета, а в Япония са наричани ”Гнездото на щъркела” и са приели 81 деца от 2007 г. до днес.

Как започва всичко?

През 1198 г. папа Инокентий е силно разстроен от големия брой намерени мъртви новородени във водите на река Тибър. Оттогава до началото на ХХ век манастирите използват система от вграден в стената дървен цилиндър и колела на каруца. Нежеланите бебета се поставят в цилиндъра, след което ръчно се завъртат колелата и „люлката” се прибира зад стената на манастира. Майките предупреждават монахините със закачен на връв звънец, че има изоставено дете, след което се отдалечават, запазили своята анонимност. 

Законно ли е да изоставиш дете по този начин?

Съгласно Наказателния кодекс на Канада всеки, който изоставя дете под 10-годишна възраст, така че животът му да е застрашен или поставя здравето му в опасност, може да се подведе под отговорност. След създаването на „ангелските люлки” през 2010 г. изоставянето в кутии за бебета не се счита за криминално деяние, ако по тялото на детето няма признаци на малтретитране.

В петдесет щата на САЩ изоставянето в „сигурни убежища” е защитено от  т.нар. „Закони за бебето Мойсей” и изоставянето в кутия не е незаконно, когато бебетата са на възраст до 30 дни. Различно е само тълкуването на понятието „сигурни убежища”, което в различните щати включва, освен болници, също полицейски управления и пожарни станции. 

Официално в Европа единадесет държави поддържат кутии за бебета, които не са разрешени със закон, но въпреки това съществуват. Комитетът по правата на детето на ООН заяви, че тази практика отнема правото на детето да знае кои са неговите родители и поиска от Европейския парламент съдействие за прекратяването ѝ. Тяхната позиция е, че трябва да се осигурява помощ за справяне със социалните проблеми и бедността, а не да се дава възможност „да оставят бебето си и да избягат”. Застъпниците на кутиите поддържат мнението, че така се предотвратява убийството на нежелани деца и засега спорът остава нерешен.

Защо се завръщат?

В наши дни първата кутия за бебета в Германия е поставена през 1999 г. от пастор Габриел Щангл, след като жена, забременяла от изнасилване, убива и погребва своето новородено. От тогава до сега в страната вече има 100 кутии, а в Полша „прозорците с живот” са около 40 и под закрилата на църквата.

Една от причините бебета да са изоставяни в миналото е, че обикновено са родени вследствие на  извънбрачни връзки. Но днес кутиите за бебета са предназначени за майките, които не са в състояние да се грижат за собственото си дете и не желаят да разкриват самоличността си. В някои страни не е разрешено да се роди и изостави дете в болница, а в други – като Индия и Пакистан – чрез тази практика се предотвратява убийството на бебета от женски пол заради високата цена на бъдещата им зестра. 

Да останат или да се махнат?

В световен мащаб милиони деца умират вследствие на изоставяне в опасни за здравето и живота им ситуации. Не съществуват държави, в които това да не се случва, независимо от социално-икономическите условия в страната. Една майка, която желае да изостави своето дете, трябва да има възможност да го направи по безопасен за него начин. Гарантираната анонимност на кутиите за бебета не е попречила на 14 от 38-те изоставени бебета в Хамбург, Германия, да бъдат потърсени от своите майки и върнати на тях. За всички други остава нуждата от подходящо законодателство, което да гарантира сигурността им, докато текат процедурите по осиновяване.

4636 | 03 дек 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате