Здрави и красиви през пролетта

08 апр 2013
Снимка: Foter.com

В края на март, когато денят се удължава, а полите се скъсяват, с пробуждането на природата би трябвало да се събудят и нашата жизненост и сила. Но на практика рядко се получава така. По това време на годината обикновено страдаме от сънливост, апатия, недостиг на сили, проблеми с косите. Всичко това говори за недостиг на определени микроелементи в организма. Да разгледаме кои са те и как да се справим с техния дефицит.

 

Женското щастие зависи от… йод

3,5 мил. от населението на България живее в райони с йоден дефицит. Това са предимно хората от планинските и полупланинските райони. Жените попадат в рисковата група двойно – заради месечните хормонални колебания щитовидната жлеза постоянно е претоварена. Йодът е главният елемент, който осигурява адекватната дейност на щитовидната жлеза. Неговият недостиг влияе върху цялостното здраве на организма, защото хормоните ѝ ръководят работата на много системи на тялото.
Прояви: повишена уморяемост, смяна на настроението, чупливост на косата и ноктите, чести простуди.
Къде се съдържа: всички морски храни, тъмнозелени листни зеленчуци, лук, йодирана сол.

Няма спокойствие без магнезий

Второто място по значение за женското здраве заема магнезият. Той е главният елемент, който се изразходва по време на стрес, в това число и при повишена температура. Той отговаря за отпускането на мускулите и кръвоносните съдове. Нужен ни е през зимата за сгряване, за поддържане на нормалния поток на кръвта и за предотвратяване на свиването на капилярите. Нещо повече – магнезият участва в синтеза на белтъчините и отговаря за доставката на енергия до клетките. Магнезиевият дефицит при жителите на големите градове в края на зимата е често срещано явление.
Прояви: във всичко, което може да се обобщи с думата „напрежение“. Треска, спазми на мускулите, болезнена менструация, нервност, запек, проблеми със сърцето.
Къде се съдържа: кедрови орехи, свежи зелении (маруля, магданоз, копър), чушки, кайсии, орехи, тиквени семки, фасул.

Без желязо „аз съм само един юноша бледен“

Недостигът на желязо е един от най-често изявените хранителни дефицити. Както сме учили в училище, основното местоположение на желязото в организма е в молекулата на хемоглобина, който влиза в състава на еритроцитите и пренася кислорода до всяка отделна клетка. Освен това желязо се съдържа и в множество ензими, които изпълняват не по-малко важни функции. Именно от тях организмът ни се снабдява с желязо първоначално, щом не успее да го получи от външни източници.
Прояви: слабост, уморяемост, блед тен на кожата, косопад.
Къде се съдържа: черен дроб, месо, месни субпродукти, сусам, тиквени семки.

Цинк и селен – отмъщението на големия град

Дефицит на тези два микроелемента се забелязва най-силно в жителите на големите градове. Селенът непрекъснато се изразходва при отделянето на токсичните вещества, които поемаме чрез отработените газове и изпаренията на високотехнологичната среда, в която живеем. А той е пряко свързан с противотуморната защита на нашето тяло. Цинкът отговаря за имунната система и адекватния отговор на организма ни на външните въздействия, както и за намаляването на нивото на кръвната захар (което е сериозен проблем на съвременното хранене).
Прояви: дефицитът на тези микроелементи е характерен за голяма част от градското население, при това без специфични признаци. Те могат да бъдат изразени под формата на акне, податливост към простудни заболявания, репродуктивни проблеми, кожни възпаления, безсъние, нервни разстройства и дисбаланс на кръвната захар.
Къде се съдържат: храните, богати на цинк, са: черен дроб, дрожди, морски дарове, гъби. Селен можем да получим при консумирането на: ядки, птиче месо, чесън, риба тон, царевица.

Методите, с помощта на които можем да докажем недостига на някое от тези вещества, са:

- Анализ на кръвта. Чрез него могат да се определят най-често срещаните дефицити – на йод и желязо.
- Анализ на ноктите и косата. Днес този метод е признат за основен при определяне на скритите дефицити не само на макро-, но и на микроелементите, включително цинк и селен, чийто недостиг е почти невъзможно да се хване с други методи.


При доказан дефицит лекарите препоръчват не само диета, но и специални добавки за възстановяване на баланса в организма. Рационалното хранене е много важно, но при наличието на проблем понякога се оказва недостатъчно. Например, за да получите ежедневната си доза от желязо, трябва да изяждате по килограм червено месо на ден. Естествено, това е невъзможно. Затова се налага да се прибягва до помощта на хранителни добавки и витаминни комплекси, които да подпомогнат процеса на възстановяване. Според лекарите само човек, който си почива на чист въздух сред природата и се храни обилно с екологично отгледани плодове, зеленчуци и риба, може да се радва на липсата на всякакъв дефицит. Но когато той, здрав и напомпан с витамини и минерали, се върне в големия град, върху него започват да въздействат фактори, които увеличават с пъти разхода на всички натрупани полезни вещества. Като се прибавят и нервната работа, стресът и недоспиването, организмът му успешно навлиза в дефицитния си период

Друг проблем, за който сигнализират лекарите е, че много хора разчитат на поливитаминните препарати, за да предотвратят тези дефицити. Естествено, в техния прием няма нищо лошо, а и те съдържат такова ограничено количество вещества, че на практика не могат да навредят. Но проблемът се крие в това, че за мнозина са по-икономичният или по-мързелив вариант, отколкото разнообразното хранене. Много по-лесно е да се изпие една капсулка, отколкото да се мисли за здравословното меню на семейството всеки ден. Но лекарите предупреждават, че универсалните препарати не са предназначени да предотвратяват сериозните дефицити. 

Затова е по-добре да наблегнете не на разнообразието в аптечката си, а на това на трапезата си!
 

2926 | 08 апр 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате