Минералът зеолит

05 авг 2013

Един минерал е обявен от световната научна общност за минерал на XX век. Това не е магнезият, макар че е така важен за целия ни организъм, не е и есенциалният калций, нито пък така необходимият цинк. Този минерал се нарича зеолит и от известно време насам погледите на голяма част от научната общност са обърнати към него. Защо? Ами защото всяко ново изследване и проучване на неговите същност и свойства изважда наяве още и още впечатляващи негови качества.


През последните 50 години зеолитът е един от най-изследваните минерали на планетата. Благодарение на неизброимите му качества неговите приложения в медицината, хранително-вкусовата промишленост, космонавтиката и растениевъдството непрекъснато нарастват. В България неговите свойства са слабо известни, макар че най-чистият вид от минерала зеолит се добива именно в нашите Родопи. В световен мащаб обаче употребата му главоломно нараства, особено в сферата на здравеопазването, а цената му надхвърля тази и на най-популярните суперхрани на XXI век. Само нашата страна изнася за развитите европейски държави хиляди тонове годишно. Защо им е притрябвал толкова много зеолит? Неговите същност и свойства са обект на научни трудове от страна на най-различни учени от целия свят, но ние все пак скромно ще се опитаме да опишем с какво биха били от полза на нас.

Зеолитът е минерал с особена структура, благодарение на която притежава уникални свойства. Повъхността му е натоварена отрицателно, което му дава възможност да привлича и задържа катиони от средата, в която се намира, и от своя страна – да отделя други. Затова най-масовата битова употреба на парчетата зеолит е поставянето им във водата за пиене. Така той елиминира всички вредни за човека вещества в нея, включително и радиоактивно замърсяване! Според учените вода, в която зеолитът е престоял 8 часа, има силно лечебно въздействие върху човешкия организъм – изхвърля отровите, които са влезли в него чрез храната и въздуха. Това той прави благодарение на умението си да улавя и извежда от организма всякакви канцерогенни вещества. Освен това абсорбира радиацията – редица изследвания доказват абсорбиращите му свойства спрямо радиоактивни елементи като цезий 134, цезий 137, стронций, както и към тежки метали като живак, кадмий, олово, хром.

Регулирането на обмяната на веществата е сред другите му качества. Медицината го използва и в качеството му на силен антиоксидант – при употребата му се изхвърлят шлаки от организма. По последни изследвания минералът е на първо място сред най-мощните детоксикиращи средства за защита от свободните радикали. Доказан е и ефектът му върху киселинно-алкалния баланс, който се нормализира, благодарение на зеолита. Спортистите пък се възползват от умението му да елиминира млечната киселина от мускулите и да подобрява мускулния тонус. В Родопите го използват под формата на прах при кожни раздразнения, акне, псориазис и кръвотечения. Изключително благотворно влияе и върху алергиите. Лекари констатират няколко негови функции – да нормализира кръвното налягане, да пречиства бъбреците и жлъчката от песъчинки, да намалява токсичността на черния дроб чрез активизиране на процесите за детоксикация. Цялостната имунна система реагира благотворно при употребата на зеолит благодарение на антивирусните му качества. Учените обясняват, че той не засилва директно имунната система, но премахвайки токсините, вирусите, бактериите и гъбичките, които ѝ пречат да функционира нормално, съдейства за нейната идеална форма.
 

2244 | 05 авг 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате