Детоксикация след празниците

21 сеп 2012
Снимка: .stockfreeimages.com


Как да изтрием следите от прегрешенията?

Много често празниците са съпроводени с дълго обездвижване, а вкусните изкушения имат такъв неустоим вид, че дори най-издръжливите се отдават на гастрономични оргии.

Какво получи организмът ни:

- Маса излишни соли. А солите задържат вода в организма. Трябва да се избавим от тях.
- Раздразнен център на храненето в мозъка. Центърът на храненето и ендокринните жлези, отговарящи за усвояването на хранителните вещества и формирането на мастните тъкани, са активизирани и работят на пълна мощност. Задстомашната жлеза е най-натоварена. Получава се омагьосан кръг – колкото повече ядеш, толкова повече ти се иска да продължаваш.
- Претоварени черен дроб и жлъчка. Резултатът от това е повишено ниво на интоксикация на организма.
- Разширен стомах. Сега неговият обем е малко по-голям, отколкото преди празниците.

Какво трябва да направим?

За да не останат трайни последици, освен че трябва да се движим повече, трябва да изчистим организма и да си възвърнем енергията. За целта трябва да изключим от менюто си поне за седмица: месото, млякото и млечните продукти, бялото брашно и продуктите от него, сладкишите, мазнините, газираните напитки, кафето, черния чай. Редно е, ако не успеем напълно да ги спрем, то поне да намалим цигарите и да ги сведем до 3-4 на ден. Разрешените храни са: натурални продукти, съдържащи фибри; пълнозърнести продукти, зеленчуци, сезонни плодове, бобови храни, орехи, тиквени и слънчогледови семки без сол.

Какво да добавим в менюто?

Вода.

Специалистите препоръчват в организма да се внася 1,5 – 2 литра вода на ден. Тези, които забравят за нуждите на тялото от вода, трябва да започват деня си с нея и винаги да имат пред себе си пълна чаша. Водата е еликсирът на живота, затова се старайте да пиете в достатъчни количества.

Лимон.

Витамин С извежда токсините от тялото. Най-добре би било да изпивате чаша чист лимонов сок, но ако не можете, смесете го с вода, без да добавяте захар, защото тя ще намали действието на витамина.

Зелен чай.

Притежава всепризнати антиоксидантни свойства. Освен че ще изчисти организма от токсините, зеленият чай ще ускори работата на черния дроб, което допълнително ще облекчи работата ни по детоксикацията.

Зеле.

Този зеленчук често се пренебрегва, а не бива, защото влияе на ензимите в черния дроб. Зелето притежава и силни антиканцерогенни свойства.

Листни зеленчуци.

Праз, спанак, зелена салата – тези зеленчуци са идеални за изчистването на организма. Извеждайки токсините, те разтоварват черния дроб. Най-добре е да се консумират сурови или, ако не можете на салата, само ги попарвайте – така ще запазите полезните вещества.

Лук.

Лукът съдържа над 200 активни вещества, които имат антибактериално и антивирусно действие. Неговата тайна се крие в способността му да активира работата на черния дроб.

4445 | 21 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате