Лошият дъх

22 сеп 2012
Снимка: .sxc.hu


Как да се отървем от халитозата?


Щандовете на магазините са препълнени с ментови дъвки, бонбони, води и други продукти, предназначени да помогнат на хората в борбата за предотвратяване на лошия дъх. Но тези продукти контролират лошия дъх само временно.
Халитоза /лош дъх/ се дължи на анаеробни бактерии, размножаващи се в устната кухина. Тези бактерии разграждат протеините до летливи серни съединения – сероводород и метилмеркаптан, които са причина за неприятния дъх.

Други причини:

 

Храни:

Храни като лук и чесън могат да предизвикат кратковременно лош дъх, защото те съдържат същите съединения. Миризмата не може да бъде премахната, тъй като произхожда от чревния тракт, където се разграждат и трябва да мине време, за да изчезне по естествен път. Хранителните миризми са преходни и не трябва да се бъркат с лошия дъх /халитоза/.

Тютюнопушене:

Катранът и никотинът се отлагат по повърхностите в устата - зъби, език, бузи и другите меки тъкани в устната кухина и благоприятстват за неприятната миризма. Пушенето намалява слюноотделянето, което улеснява развитието на бактерии и води до халитоза.  Пушенето води до повишаване на рН и изсушава устата, т.к. намалява отделянето на слюнка, което улеснява развитието на бактериите имащи отношение към лошия дъх.

Сухота в устата:

Слюнката има антибактериално действие. Сухотата в устната кухина води до натрупване на плака, която благоприятства развитието на бактериите, причиняващи лош дъх. През деня слюнката отмива хранителните остатъци в устата, а при сън продукцията на слюнка силно се понижава.

Алкохол:

Води до изсушаване на устната кухина, което води до драстично увеличаване на анаеробните бактерии и предизвиква гнилостен дъх.

Хормонални промени:

Някои жени констатират промени на дъха, свързани с менструалния цикъл. Това има отношение към начина, по който хормоните управляват концентрацията на слюнката. При намалена концентрация на слюнка се създават предпоставки за понижено съдържание на кислород и респективно за лош дъх.

Заболявания:

Инфекции на дихателния тракт, хронични синузити, хроничен бронхит, диабет, гастро-ентерологични проблеми могат също да предизвикат лош дъх.
Избавянето от лошия дъх е свързано най-вече с добри хранителни навици, добра устна хигиена и редовно посещение при стоматолог.

Ето няколко съвета, които могат да бъдат от полза:

  •  Измивайте зъбите си сутрин, вечер и след всяко хранене, особено след консумация на продукти като мляко, риба и месо.
  •  Почиствайте и езика, заедно с зъбите. 85% от бактериите, отговорни за лошия дъх, живеят върху езика. В голям процент неприятният дъх от устата е свързан с недостатъчната или с неправилната грижа за устната кухина.
  •  Изплаквайте устата си със сода за хляб, разтворена в топла вода, за да намалите киселинността в устата си. Содата е незаменимо средство срещу лошия дъх в устата, защото променя кисело-алкалния състав на слюнката и намалява значително вероятността на развитието на бактерии.
  •  Сменяйте четката за зъби редовно.
  •  Ползвайте конци за почистване на междузъбните пространства.
  •  Избягвайте водите за уста с оцветители и алкохол. Използвайте води за уста, съдържащи цетилпиридиниум хлорид, хлорен диоксид, натриев хлорид и цинк, тъй като те служат като антибактериален агент, контролиращ броя на анаеробните бактерии в устата.
  •  Целина, кориандър, мента,босилек, розмарин, мащерка, кардамон, пелин, евкалипт, канела, карамфил или семена анасон са чудесни ароматизатори за уста. Дъвченето на всяка от тези билки, увеличава слюноотделянето. Магданозът най-добре неутрализира неприятния дъх в устата, включително и миризмата на цигари.
  •  Приемането на обикновено кисело мляко за 6 седмици може да подслади дъха ви. Според последни изследвания употребата му намалява нивото на водородния сулфид в устата, който е причина за появата на зловонния дъх. Убедете се, че съдържа само естествени компоненти и няма захар.
  •  Изплаквайте устата си преди сън с чаша вода, в която е изцеден сокът на половин лимон.
  •  Пийте много вода през целия ден.
19882 | 22 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате