Щитовидната жлеза – как да я запазим здрава

20 сеп 2012
Снимка: .stockfreeimages.com


Фактори и профилактика

Много са рисковите фактори, които водят до проблеми с щитовидната жлеза – лошата екологична среда (особено радиацията), неправилното хранене, пиенето на вода от чешмата и небрежното отношение към собственото здраве като цяло. Тази важна жлеза с форма на пеперуда обхваща предната повърхност на шията. Всички знаем как да я намерим, но за жалост, не всички знаем какъв начин на живот да водим, за да не влошим нормалната и функция и да не си навлечем сериозни проблеми със здравето.
Обикновено знанията ни се изчерпват с твърдението, че за щитовидната жлеза е нужен йод. Но под каква форма и какви още фактори влияят на прочутата „йодна профилактика” – не всеки от нас знае.

Тайната на йода се крие в умереността
И дефицитът, и повишеното съдържание на йод в организма водят до проблеми.

Основните симптоми на йодния дефицит (хипотиреоза) са:

 • Повишена изморяемост
 • Сънливост
 • Влошена памет
 • Раздразнителност
 • Суха кожа
 • Косопад
 • Чувствителност към студа
 • Нарушения в менструалния цикъл
 • Резки промени в телесното тегло
 • Отоци по лицето, крайниците и тялото
 • Увеличаване размера на щитовидната жлеза
 • Висок холестерол

Основните симптоми на предозиране с йод (хипертиреоза) са:

 • Главоболие
 • Отпадналост
 • Слабост
 • Депресия
 • Изтръпване
 • Кожен обрив
 • Образуване на гуша
 • Развитие на хипертиреоидизъм
 • Тахикардия

Всички болести идват от нервите…
Щитовидната жлеза взема активно участие не само при регулиране обмяната на веществата, но и в работата на нервната система. Затова продължителният стрес е един от главните и врагове. В отговор на стреса тя произвежда прекомерно количество тироксин, което предизвиква появата на тахикардия и други симптоми на хипертиреоидизъм. И тогава става въпрос за тиреотоксикоза – хиперфункцията на щитовидната жлеза. Затова максимата „Всички болести идват от нервите” е абсолютно вярна по отношение на проблемното функциониране на тази жлеза. Ако животът ви е наситен с поводи за безпокойство, не пренебрегвайте такива изпитани методи за отпускане като разходките, ваната, спа-процедурите, пътешествията, приема на леки успокояващи на билкова основа, билковия чай, ароматерапията. Най-общо казано – поддържайте баланса между стреса и спокойствието с помощта на приятни за вас средства. Имайте предвид, че такова „изпитано” средство за отпускане като алкохола може да ви изиграе лоша шега, защото ако една чаша вино може да ви отпусне, втората може да ви подейства възбуждащо. Затова и тук действа правилото за „златната среда” – всичко хубаво трябва да е с мярка.

Храната и витамините

Темата за здравословното и балансирано хранене не е нова, но е ключова при поддържане на здравето на щитовидната жлеза. За нормалната и функция е важно не само нивото на йод в организма, но и на другите микроелементи като калций и фосфор. Не на последно място е ролята на витамините. Затова непременно включвайте в менюто си плодове, зеленчуци, млечни продукти. След съвет с ендокринолога ви, може да приемате допълнително и витаминни комплекси, особено през сезоните, за които е характерен недостигът им за организма.

Тютюнопушенето е усложняващ фактор

Влияе или не влияе тютюнопушенето на функцията на щитовидната жлеза? Този въпрос се проучва от много години. Повечето лекари са на мнение, че има пряка връзка между тях. Според американско изследване на 132 двойки близнаци с еднакви условия на живот, пушачите много по-често имат проблеми с щитовидната жлеза за разлика от непушещите си братя или сестри. В двойките, при които и двата близнака са пушачи, по-големи проблеми с жлезата има този от тях, който пуши повече от другия.
От това изследване може да се направи изводът, че тютюнопушенето повишава риска от заболяване на щитовидната жлеза. Затова, ако наши роднини имат проблеми с тази жлеза (т.е. – имаме генетично предразположение към този вид заболявания), не бива да предизвикваме съдбата, като злоупотребяваме с цигарите.

Да потърсим навреме лекарска помощ

Всички гореспоменати фактори са важни, но ако с години не посещаваме лекаря си и не следим здравословното си състояние, и най-малкият проблем може да прерасне в нещо много по-сериозно. Затова не бива да пропускаме профилактичните прегледи при ендокринолога, даже и да нямаме поводи за безпокойство. Според статистиката, все повече нараства броят на заболяванията на щитовидната жлеза у нас. Почти 1/3 от населението има такива проблеми.
В периода 26.04 - 15.05.2011 г., с помощта на специално оборудвания за целта микробус, т.нар. тиромобил, бяха направени безплатни профилактични прегледи и ехографско изследване на щитовидната жлеза на 2300 души в 12 български града. Целта на тази скринингова кампания беше не само да изследва здравословното състояние на населението у нас, но и да информира пациентите как да разпознаят симптомите на нарушена функция на щитовидната жлеза и да потърсят навреме лекарска помощ. При 47% от всички изследвани са намерени ехографски данни за промени в структурата на жлезата – 24% са с нодозна (възлеста) структура и 23% са с дифузни промени (промени в структурата на цялата жлеза). Тези резултати красноречиво доказват нуждата от профилактика и своевременно откриване на проблемите с този толкова важен орган от нашето тяло.

3337 | 20 сеп 2012

Facebook коментари

Добави коментар

1 коментар

 • 2013 04 11 #1
  Имелда Маркос  Фитилджийка фетишист 

  Искате да пишете на сериозни теми, за които обаче нямате достатъчно познания и не разбирате как да работите с източниците, които ползвате. Резултатът е...  От  вчера чета разни статии в тази рубрика "Спорт и здраве" и мога с ръка на сърцето да кажа, че практически няма такава без грешки или най-малкото некоректна информация, което вреди на читателите. Не ги коментирам всичките, защото нямам време. Но няма и да чета повече.  Забележката ми не е хейтърска, а добронамерена и се надявам да я вземете предвид.

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате