Хипотонията

22 сеп 2012
Снимка: .sxc.hu

Хипотонията е болестта на младите жени – при жените между 20 и 40 години се среща пет пъти по-често, отколкото при мъжете.

Симптомите

В средата на деня ви напада сънливост: прозявате се, клепачите тежат, а главата олеква. Нямате сили за нищо, ще ви се да си полегнете, а нито кафето, нито чаят помагат, за да се освежите… Това описание е познато на хората с ниско кръвно налягане. Често тези симптоми се приписват на умората и стреса. Всъщност не е толкова просто, а се натрупват всички фактори.
За хипотония говорим тогава, когато артериалното налягане е ненормално ниско, при това не от време на време, а постоянно: горната граница (систоличното налягане) е не по-високо от 95 мм живачен стълб, а долната (диастолично налягане) е по-ниска от 65 мм.

Нормално състояние или болест?

Всичко е относително. Има хора, и то не малко, за които показатели 90/60 са си нещо напълно нормално и достигането до нормалните 120/80 им носи главоболие и дискомфорт. Това е т.нар. физиологична хипотония, която е индивидуална особеност на организма.
Кръвното налягане може да падне и при съвсем здрав човек, например при силна преумора, при смяна от умерен на топъл климат (при пътуване).
Но артериалната хипотония може да бъде и болестно състояние. Различават се първична и вторична хипотония.
Първичната се свързва с разстройство във функциите на сърдечносъдовата система, в резултат на което се нарушава тонусът на кръвоносните съдове.

Опасният срив

Най-честата причина за хроничната хипотония при младите жени е вегетативно-съдовата дистония.
На популярен език това може да се обясни така: вегетативната нервна система контролира и съгласува работата на различните функционални системи на организма, отговарящи за честотата на сърдечните съкращения, артериалното налягане, температурата на тялото и т.н. Дистонията е състояние, в което тя не се справя със задълженията си ( провокират я стрес, преумора, хормонален дисбаланс, смяна на климата). Поради това настъпва и сривът: нарушения на сърдечният ритъм, задух, виене на свят и припадъци.

Лошата спътница

Вторичната хипотония не е самостоятелно заболяване, а „спътница” на основното. Тя може да е следствие от инфекциозни заболявания, придружава язвата на стомаха и хроничния тонзилит. Понякога се наблюдава при анемиите и това се обуславя от факта, че при дефицит на желязо в организма се нарушава усвояването на витамините от група В. Но най-често при младите жени хипотонията се проявява при ендокринните заболявания.

Предписанията на лекаря

При лечението на „самостоятелната” хипотония се предписват препарати, съдържащи кофеин и други вещества, повишаващи общия тонус. Паралелно лекарят може да назначи и специални комплекси витамини и минерали, снижаващи нервната възбудимост. Понякога са необходими антидепресанти и транквиланти. Основният курс на лечение трае 3-4 месеца, а пролет и есен се препоръчват поддържащи терапии.
Използват се и немедикаментозни методи на лечение: масаж, акупунктура, балнеологични процедури.
При лечението на вторична хипотония главният удар се нанася по основното заболяване. Като правило, ако то бъде излекувано или се приведе в състояние на ремисия, кръвното налягане се нормализира.

Да си помогнем сами

При всяка артериална хипотония е важна „тренировката” на кръвоносните съдове. Това може да стане чрез контрастни душове, сауна, хидромасаж. Но температурните преходи не бива да са прекалено контрастни, излишното натоварване на съдовете е ненужно.
Пълноценният сън е особено важен. Хипотониците трябва да спят не по-малко от 9-10 часа, особено в зимния сезон, когато студът не действа добре на кръвоносните съдове. Ако се появят проблеми със съня, непременно се консултирайте с невропатолог.

Припадък. Какво да правим?

Много хипотоници знаят, че могат да колабират в „неподходящ момент на неподходящо място”. Припадъкът е краткотрайна загуба на съзнание (от няколко секунди до 5 минути). Причината е рязък спад на кръвното налягане: мозъкът не получава достатъчно количество кръв и възниква остра съдова недостатъчност. Колапсът може да се предвиди, той не настъпва внезапно: ускорен сърдечен ритъм, притъмняване пред очите, пълзящо чувство на слабост. В такава ситуация трябва бързо да седнете. Ако сте в обществения транспорт, не се притеснявайте да помолите някого да ви отстъпи място. Разкопчайте дрехите си, дишайте дълбоко.
Ако сте вкъщи, незабавно легнете, като подложите под краката си възглавница. Не бързайте да ставате, когато се почувствате по-добре, а останете да полежите поне половин час.

Как да помогнем на колабирал човек?

Ако станете свидетел (в автобуса, метрото или в офиса) на колапс на хипотоник, сложете го да легне, ако е възможно. Разкопчайте дрехите му, помахайте пред лицето му със сгънат вестник или списание. Ако имате вода под ръка, напръскайте лицето му. В случай, че сте в обществен транспорт, помогнете му да слезе още на следващата спирка – той трябва да е на въздух. Постойте при него 10 минутки, докато се възстанови.
Ако това се случи в домашни условия, сложете го да легне и подложете възглавница под краката му. Поднесете под носа му тампон, напоен с амоняк или оцет. След като припадъкът отмине, дайте на болния чаша кафе или солен айран.

Какво да ядем и пием?

 

  • Ще се чувствате много по-добре, ако закусвате правилно. Сутрин ви е необходима чаша силно кафе. Плюс филийка с масло и сирене.
  • Повторете кафето и след като обядвате. Но можете да го замените и със зелен чай. През целия ден може да пиете сокове, а вечер – чаша червено вино.
  • Трябва да се храните редовно, 4-5 пъти на ден. Големите паузи между приемите на храна се отразяват на тонуса на съдовете.
  • Диетите за бързо отслабване са категорично забранени!
  • В дневното меню трябва да преобладават продуктите, богати на витамините от група В, фолиева киселина и витамин С. Това са: месото, черният дроб, орехи, цитруси, нар и ябълки.
     
1454 | 22 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате