Варикоза

22 сеп 2012
Снимка: .freedigitalphotos.net


Превенция и лечение

При думата „варикоза” сърцата на повечето жени прескачат такт, защото, освен болезнено, това заболяване е и некрасиво. Но, по странно стечение на обстоятелствата, боледуващите от него са предимно жени.
Варикозата е споменавана още в египетските папируси. По време на разкопки в Египет е намерена мумия с всички признаци за варикоза. А на рисунки от онова време могат да се видят танцьорки с пристегнати от бинтове крака.
През изминалите оттогава векове много лекари са се опитвали да я лекуват. Сред тях са Парацелс, Авицена и Хипократ. За съжаление, усилията им не довели до резултат.

И така, какво е това заболяване, пред което трепери всяка красавица?

При варикозните разширения вените губят своята еластичност и по краката се появяват варикозни възли. Най-разпространената причина е наследствеността. От майките си получаваме слабостта на венозната стена. Ако майките ви страдат от разширени вени, редно е да се замислите за профилактика на заболяването.
Бременността е друг рисков фактор. По време на бременността се увеличава обемът на циркулиращата кръв, като в същото време уголемяващата се матка притиска съдовете в тазовата област и това води до затруднен отток на кръвта.
Сред другите подбудители на бъдеща варикоза са: излишното тегло, често вдигане на тежко, застоялият начин на живот, седяща работа…

Варикозата не се появява изведнъж, а се развива постепенно.

Ако чувствате тежест и парене в краката, те отичат, бързо се уморяват, усещате болка и мускулни спазми, бъдете внимателни – това са симптоми на варикозата. Обикновено те се проявяват вечер, след работа – седяща в офиса или свързана с ходене и стоене прав. Ако болестта прогресира, по краката започват да се появяват малки подкожни кръвоизливи – „звездички”. Ако намерите такава, непременно се обърнете към лекар флеболог. Специалистът ще оцени състоянието на повърхностните и дълбоките вени. Изследването е с ултразвук и доплерографично.

Съвременната медицина използва три метода на лечение на разширени вени:

 

  • Консервативен Предприема се в ранните стадии, когато заболяването може да се предотврати. Обикновено се предписват лекарствени препарати и еластични превръзки, които подобряват циркулацията в капилярите и подпомагат нормализирането на кръвния отток. Тук може да се спомене коагулацията, при която чрез лазер или електричество лекарят въздейства на „звездичките” и те изчезват.
  • Склеротерапия Процедурата се състои във въвеждането на специален препарат във вената, който слепва стените на разширения съд. Този метод не е травматичен и не изисква наркоза. Но той се бори само с последствията от варикозата, не отстранява причината за заболяването. С времето варикозните разширения могат да се появят на други места. Така че тази процедура е по-скоро козметична.
  •  ХирургиченНай-радикалният метод. В миналото хирурзите отстранявали цялата болна вена, но сега, за щастие, вече не се използват такива кръвожадни способи. Благодарение на ултразвуковото изследване и доплерографичното сканиране, лекарят може да определи точно къде клапите не работят и да изпълни операцията, без да отстранява цялата вена. Тази операция се извършва през малки разрези и се нарича минифлебектомия. Процедурата може да се извърши с местна упойка.

За да не се стигне до звездичките, трябва да промените начина си на живот.
Променете храненето: ограничете сладкишите, мазното, висококалоричното – с две думи: всичко, от което се пълнее. Откажете се от кафето и алкохола – те задържат вода в организма и увеличават натоварването на вените. Яжте плодове и зеленчуци, които съдържат витамин С – той помага за укрепването на съдовете.
Ако работата ви е седяща, често сменяйте положението на краката си, за да не им позволявате да отичат. На всеки час задължително ставайте и ходете по малко – дори само из офиса. И непременно се отучете от кръстосването на краката – това е изключително вредна за вените поза! Когато се приберете вкъщи, полегнете и подложете под краката си възглавничка – нека кръвта се оттече от краката ви.
Въздържайте се от обуването на екстремно високи обувки. Ако ви се налага да ходите на висок ток, постарайте се да не се задържате на тях повече от няколко часа, без да дадете възможност на петите ви да починат
Движете се повече! Избягвайте асансьорите и ескалаторите. Ако свикнете да се разхождате преди сън, още дълго краката ви ще останат здрави и красиви.
 

7720 | 22 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате