Терминология на менструалните патологии

20 сеп 2012
Снимка: .stockfreeimages.com/


Нарушения в менструалния цикъл

Менструацията започва по време на пубертета, на възраст между 9 и 14 години и завършва в менопаузата. Нормалният менструален цикъл продължава не по-малко от 21 и не повече от 35 дни.
Продължителността на самата менструация трябва да бъде не по-малко от 3 и не повече от 7 дни. Има значение и нейната обилност: нормалният обем на кръвозагубата варира между 5 и 80 мл.  Средната загуба е 35 мл.
Всяка една патология изисква посещение на гинеколог.

Нарушения в менструалния цикъл

Едно от най-честите нарушения, свързани с менструацията сред младите жени, е дисменореята.

Дисменорея: болезнена менструация

В някои случаи болките са достатъчно силни, за да нарушат ежедневната активност на жената. В по-тежките случаи могат да бъдат придружени от повръщане, позиви за често уриниране или ходене по голяма нужда, главоболие, изпотяване.

Дисменореята бива първична и вторична.

Първичната дисменорея възниква около началото на менструалния цикъл и болката обикновено не е свързана с конкретни проблеми в матката или други тазови органи.
Тя може да бъде причинена от повишени нива на простагландини – химични вещества, които регулират тонуса на гладката мускулатура.
Вторичната дисменорея се развива по-късно, при жени, които са имали нормална менструация и може да е свързана с проблеми в матката или други тазови органи, като: ендометриоза, миоми, кисти, вътрематочна медна спирала, тазова възпалителна болест, хормонални и ензимни разстройства на менструалната функция, сраствания в областта на таза, предменструален синдром, полово предавани инфекции, стрес и тревожност.
При всички случаи се налага консултация с гинеколог, за да се изключат евентуални по-сериозни причини за появата и.

Менорагия: необичайно тежко или продължително менструално кървене с продължителност повече от 7 дни или загуба на кръв над 80 мл.

Признаците и симптомите на менорагия могат да включват:
- напояване на една или повече превръзки или тампони на всеки час в продължение на няколко последователни часа (дори и през нощта);
- нужда от двойна санитарна защита за контрол на кървенето;
- кръвотечението продължава седмица или по-дълго или е придружено от отделяне на големи съсиреци.

Менорагията най-често се дължи на хормонален дисбаланс, който причинява менструални цикли без овулация. Ановулаторните цикли са характерни при подрастващите момичета и при по-възрастни жени, които наближават периода на менопауза.
В някои случаи причината за менорагия не е известна, но редица условия могат да доведат до тежко или продължително менструално кървене.
Общи: например промени в кръвната картина, тежка анемия, психични разстройства, съпружеска дисхармония и състояния на емоционална травма.
Медицински: миоми, ендометриални полипи, маточни фиброми, първа менструация след раждане или аборт, аденомиоза (вътрешна ендометриоза, характеризира се с разрастване на ендометриум в миометриума на маточната стена), шоколадови кисти на яйчниците и гранулозни туморни клетки в яйчниците, дисфункция на яйчниците.
Ендокринни нарушения: ранните етапи на хипертиреоидизъм и късен на хипотиреоидизъм, акромегалия, микседем.
Генетични: наследствени нарушения в кръвосъсирването.
Лекарства: определени лекарства, вкл. противовъзпалителни и антикоагуланти, както и неправилна употреба на хормонални медикаменти.
Други медицински условия: Редица други медицински състояния, включително желязо-дефицитна анемия, проблеми с щитовидната жлеза, черния дроб или бъбреците.

Хипоменорея: Оскъдна менструация, която продължава не повече от 2-3 дни.

Това е нормално състояние по време на пубертет или точно преди менопауза.В годините на полова зрялост хипоменореята може да се дължи на атрофия на маточната лигавица (след аборти), хипоплазия, хормонален дисбаланс, нарушена дейност на надбъбречните или хипофизната жлеза, генетични причини, което не представлява никаква заплаха за бременност. Отделно от това, причина за възникването и могат да станат: по-високи нива на андроген, високи нива на инсулин и пролактин и т.н.
Оскъдната менструация може да се дължи и на по-продължителната употреба на противозачатъчни медикаменти.
Прекомерното напрежение и вълнение са фактори, потискащи мозъчните центрове, които са отговорни за стимулиране на яйчниците.
Други причини биха могли да бъдат тежки диети и упражнения,вътрематочни сраствания и т.н

Метрорагия: Маточно кръвотечение извън менструацията. Може да се дължи на различни причини, включително и на прием на определени медикаменти.

Метрорагия е абнормно кървене, което се появява между два цикъла или необичайно кървене, което не е свързано с менструацията. Тя може да бъде причинена от хормонален дисбаланс, при спиране или започване на противозачатъчни медикаменти или да се дължи на проблеми с жлезите с вътрешна секреция. Някои състояния на матката или маточната шийка също могат да предизвикат необичайно кървене, включително ендометриоза, полипи, фиброми, възпаления и др.
Хронични заболявания като диабет, нарушения на кръвосъсирването и щитовидната жлеза, могат да допринесат за появата на метрорагия. Посетете гинеколог, ако получите такова кървене. В някои случаи може да бъде свързано с тежко здравословно състояние, като например карцином на шийката на матката.

Полименорея: Медицински термин за смущение в менструалния цикъл, предизвикващо кръвотечение в интервал по-малък от 21 дни.

Особено често срещана е при млади момичета в пубертета, чиято менструация все още не се е регулирала.
Причини за по-честите цикли могат да бъдат:

• честа овулация поради хиперактивност на предния дял на хипофизната жлеза;
• недохранване и психологични смущения;
• нарушения като шоколадови кисти на яйчниците, полипи по маточната шийка или матката, хронично тазово възпаление, хипертония, смущения в кръвосъсирването или пък в дейността на щитовидната жлеза.

7695 | 20 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате