Книги за смет

14 апр 2013
  • Добрата новина е, че авторът не е объркал заглавието на материала – става въпрос именно за книги, които ще се раздават срещу смет, и по-точно – срещу пластмаса.
  • Лошата е, че нямате много време – приблизително десетина дни, за да съберете поне килограм пластмаса от вкъщи. На 21 април, точно в Деня на Земята, ще можете да я размените срещу книга на площад „Славейков“.
  • Добрата новина е, че около нас има толкова много пластмаса и така сме затрупани от нея, че всъщност въобще няма да е толкова трудно да я намерите и съберете на едно място.
  • Лошата новина е, че това ще направят и още много други ентусиасти, желаещи да грабнат книга на 21 април.
  • Добрата новина е, че на „Славейков” ви очакват приличен брой книги с побрани заглавия – и хартиени, и електронни – да има за всички.
  • Лошата новина е, че от този невероятен шанс засега ще могат да се възползват само столичани.
  • Добрата новина е, че с това лошите новини свършиха.

И една надежда - дано скоро и други градове ще последват примера на София.

Кампанията „Книги за смет“ се организира за пръв път тази година именно по повод „Денят на Земята“. Основната ѝ цел е да се обърне общественото внимание към така важната стъпка – боклукът да се събира разделно и това да стане масовото явление, а не изключението.

Проектът се надява да мотивира хората да посъберат пластмасовите отпадъци в дома си и да ги предадат за рециклиране в специалния контейнер за разделно изхвърляне на отпадъците, който ще бъде разположен на площада. В същото време друга добре поставена цел е връщането на хората към книгите и четенето. Затова срещу боклука ще се получава именно книга, а не сливи (а и защото не им е сезона), злато (то пък е скучно) или компютри (тях вече всеки ги има у дома).
Последната хубава новина засега по темата е, че организаторите имат намерение да превърнат инициативата в традиционно ежегодно събитие. Така може би хората ще започнат да мислят по-отговорно за околната среда и ще прекарват повече време с книга в ръка.

1231 | 14 апр 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате