Някои от най-вдъхновяващите думи на Нелсън Мандела

06 дек 2013

Нелсън Мандела е един от най-почитаните държавници в света. Роден e на 18 юли 1918 г. и принадлежи към народността кхоса. Основател е на опозиционно движение, което се бори за замяна на апартейда (форма на расова сегрегация) в Южна Африка с многорасова демокрация. През 1962 г. получава доживотна присъда за саботаж и престъпления срещу тогавашното правителство. Прекарва 27 години в затвор, като през 1990 г. е освободен. През 1994 г. става първият чернокож президент на Южноафриканската република, избран с всеобщо гласуване. Присъщата му харизма, самоосъдително чувство за хумор, липса на язвителност и необикновена житейска история отчасти могат да обяснят неговото величие, което се простира в глобални мащаби. По време на своето президентство от 1994 до 1999 г. Мандела успява да се издигне до посланик от най-висок ранг, не спира да инициира антиСПИН кампании и да защитава правата на своите граждани пред света.
Носител е на редица международни призове, сред които са Нобелова награда за мир, наградата Сахаров и най-високото българско отличие – орден "Стара планина". Автор е на книгите: "Разговори със себе си", "Готов съм да умра", "Няма лек път към свободата”.
През 2004 г. 85-годишният Мандела обяви, че се оттегля от публичния живот, за да се отдаде изцяло на семейството и приятелите си. През последните години не бяха тайна многото му здравословни проблеми, които взеха живота му на 05.12.2013.

А ето и някои от най-вдъхновяващите думи на Мандела:

„Високо ценя идеята за демократично общество, в което всички са свободни, равни и живеят в хармония.”

„Божественото в човек е като пламък, който може да се скрие, но никога да се угаси.”

”Лидерът е като овчар. Той застава зад стадото и оставя способните и находчивите да излязат напред и поведат останалите. Така никой не осъзнава, че този, който ги ръководи, стои най-отзад.”

„Свободата би била невъзможна и безсмислена, ако няма сигурност у дома и по улиците.”

„Външният вид има значение и не забравяйте да се усмихвате.”

„Аз не съм светец, освен ако не гледате на мен като грешник, който се опитва да изкупи греховете.”

„Никой не знае що е нация, ако не е лежал в затвор. За една нация се съди по начина, по който се третират нисшите слоеве на обществото, а не висшите.”

„Бедността може да се победи не чрез благотворителност, а чрез справедливост. Бедността и робството не са проблеми, зародили се по естествен път. Човекът ги е създал и само той може да ги изкорени.”

„Никой не се ражда с омраза към друг заради цвета на кожата, религията или миналото. Хората трябва да се научат да мразят, тогава ще научат и да обичат. Любовта завладява човешкото сърце много по-лесно, отколкото омразата.”

„Когато човек е лишаван от правото да живее живота според вярванията си, не му остава друг избор, освен да стане беглец и да живее в изгнание.”

„Да негодуваш, е все едно да пиеш отрова, надявайки се, че това ще убие враговете ти.”

„Аз съм краен оптимист. Не мога да определя дали по рождение съм такъв или съм придобил това качество. Едно от нещата, които те правят оптимист, е да вървиш напред с вдигната към слънцето глава. Попадал съм в мрачни моменти, които са поставяли на изпитание вярата ми в човечеството, но не искам и не бих могъл да се подам на отчаяние. Този път води към поражение и смърт.”

„Най-важното предизвикателство, което стои пред нас, е да установим социален ред, в който да бъде застъпена свободата на отделния индивид в пълния ѝ смисъл.”

„В страни, където умират невинни хора, политическите лидери не се ръководят от разум, а от жаждата за кръв.”

„Забравете миналото.”

„Не съдете за мен по успеха, който съм постигнал, а по броя на случаите, в които съм падал, ставал и продължавал.”

„Както съм казвал и преди, първо бъдете честни със себе си. Няма как сблъсъкът с обществото да не ви промени. Великите миротворци са честни, почтени и смирени хора.”

„Образованието е най-мощното оръжие, с което можете да промените света.”

„За разлика от повечето политици, аз признавам грешките си.”

„Не съм месия, а обикновен човек, превърнал се в лидер поради необичайно стечение на обстоятелствата.”

„Глобализация има там, където богатите и могъщите се стремят към повече власт и пари и го постигат, ощетявайки бедните и слабите. Това ни дава право да протестираме в името на световната свобода.”

„Научих, че куражът не е липса на страх, а триумф над него. Смел е не този, който не чувства страх, а който умее да го преодолява.”

„Когато общуваш с някого на език, който разбира, казаното се възприема с разума. Когато говориш на майчиния му език – той възприема със сърцето.”

„Ако искаш да се помириш с врага си, трябва да работиш с него. Така той става твой партньор.”

„В моята родина първо влизаш в затвора и после ставаш президент.”

„Няма такова нещо като частична свобода.”

„Никоя страна не би могла да се развие, ако гражданите ѝ са необразовани.”

„Нека има работа, хляб, вода и сол за всички ни.”

„Дайте на едно дете любов, смях и мир, а не ХИВ.”

„Ако си беден, няма да живееш дълго.”

1309 | 06 дек 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате