Първи стъпки в онлайн маркетинга

29 май 2013
Снимка: sxc.hu

Вече е модерно дори и домашните ни любимци да имат собствена интернет страница. Поради тази причина в света има милиарди страници (представете си – само 0.4% от тях са индексирани в Гугъл) и поне една от тях вероятно е ваша. Но как точно да достигнете до своите почитатели, последователи или дори клиенти, ако се намирате в Марианската падина на Интернет морето? Тук на помощ идва онлайн маркетингът. Разбира се, има цяла индустрия, която се занимава с него, но аз съм подбрала някои съвети, които ще ви помогнат да направите първите стъпки по пътя ви към популяризиране на вашата страничка.

Ако нямате сайт:

Ако нямате сайт или блог, а много искате да имате - не се колебайте повече. Има десетки безплатни платформи, които ще ви помогнат да го направите, като например Wordpress, Blogger или Tumblr. Разбира се, ако имате възможност, е най-добре да възложите задачата на професионалист.
Когато сайтът/блогът е налице:

Оптимизация ( SEO)

Тази съвкупност от техники ще ви помогне да излизате по-напред в резултатите на търсачки като Гугъл.


• В началото на оптимизацията трябва да определим главните ключови думи, за които се борим. Хубаво е да бъдат както високо конкурентни думи, с множество търсения, така и по-ниско конкурентни думи, с по-малко търсения. За тази цел аз използвам инструментите, предоставени от Google Adwords.

• След като главните ключови думи са дефинирани, трябва да знаете, че в кода на сайта има мета тагове, които предоставят информация на търсачките за основната идея на вашия сайт/блог. Това са Title, Description and Keywords. Уверете се, че те съдържат ключовите ви думи, но не прекалявайте.

• В един сайт особено важно е съдържанието. Никога не го подценявайте и не правете copy/paste от други сайтове (ако се наложи – задължително цитирайте източника). Уникалното съдържание на даден сайт му помага да се изкачи по-високо в резултатите на търсачките. Ако имате блог например, е хубаво в заглавията да се съдържат ключови думи. На теория, ключовите думи в текста са с огромно значение, но на практика, ако даден текст е буквално "наблъскан" с ключови думи и не звучи натурално, смисълът ще е нулев. Затова, когато пишете своите текстове, се фокусирайте върху това, което искате да кажете на читателите си, а не върху това, което искате да кажете на Гугъл.

• Ако сайтът ви е нов, то най-вероятно Гугъл все още не знае за него - т.е. трябва да се индексира. Гугъл има форма, където можете да подадете заявление за индексация, но аз не ви съветвам да правите това. Единственото, което е необходимо, е да поставите линк към него в някой друг сайт, по възможност с по-голяма посещаемост (помолете за dofollow link). Така, докато ботовете на Гугъл обхождат и обновяват въпросните сайтове, ще забележат и вашия.

Трикове за популяризация:

За да спомогнете както оптимизацията на сайта ви, така и неговото интернет присъствие, е хубаво да вложите малко време и да приложите следните стъпки:
 

• Регистрирайте бизнеса си в Гугъл Мапс. Така, когато някой търси продукт или услуга и градът също е критерий, имате по-голям шанс да ви забележат.

• Регистрирайте сайта в бизнес каталози и директории. Интернет е пълен с такива. Някои са по-качествени от други, но специално на българският пазар – регистрирайте бизнеса си на колкото може повече места. Имайте предвид, че представителите на даден бизнес каталог може да се свържат с вас, за да ви предложат платена услуга – понякога си заслужава да чуете предложението.

• За да добие по-голяма популярност сайтът ви, негови "семенца" трябва да се разпръснат в интернет пространството. Под семенца имам предвид линкове. Опитайте се да изградите приятелска мрежа от сайтове/блогове, с които взаимно да си размените такива. Или пък напишете кратка статия, с линк към вашия сайт и помолете собственик на друг сайт или блог да я публикувате при него – така той си набавя съдържание, а вие – линк. Много популярни стават т.нар. "директории за статии". Там имате възможност сами да публикувате своя статия, с линк към вашия сайт и по още един начин да "атакувате" интернет пространството.

Изграждане на социално присъствие

Интернет предлага необятни възможности да популяризирате вашият сайт или блог, както и да комуникирате с вашите клиенти и почитатели.

Форуми

Големите български форуми са много посещавани, така че ако сте активен потребител в даден форум, може да се възползвате от предимствата, които той предлага. В никакъв случай обаче не изпадайте в самореклама, защото обикновено е против правилата и ви грози бан. Някои форуми предоставят възможност за подпис със линк към сайта ви.

Сайтове за видео споделяне

Сайтовете за видео споделяне са много мощен инструмент за реклама. Длъжни сте да опитате. Можете сами да заснемете видео или пък да направите такова с помощта на софтуер. Видеоклиповете имат предимството, че ангажират вниманието много по-добре от текста. Сайтовете за видео споделяне обикновено са и много добре индексирани от Гугъл, ето защо не пропускайте да се възползвате от възможностите, които тези сайтове могат да предложат.

 Социални мрежи

Социалните мрежи не са за пренебрегване. В тях може да откриете много потенциални клиенти и фенове. За да има ефект обаче, трябват постоянство и креативност. Ако направите например една страница във Фейсбук и не опитате да я промотирате или не осигурявате ново съдържание, то най-вероятно единствените и фенове ще сте вие и кучето ви. Освен Фейсбук, струва си да опитате и Туитър, Линкд Ин  и Гугъл Плюс. Всяка от тези социални мрежи има своите предимства - а тяхното откриване оставям на вас.

1477 | 29 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате