Ездата – хоби или приятелство за цял живот?

06 авг 2013
Снимка: Маги Благоева

Някъде по средата на своето развитие като вид човекът е установил, че може да бъде приятел не само със себеподобни, но и с други същества, обитаващи тази планета. Конят е едно от тях.

Конят – такъв, какъвто го познаваме днес, е подвид на дивия кон – животно, което съществува от милиони години на Земята. В кой точно момент човекът се е сближил с него е въпрос, над който историците все още умуват – предполага се, че това е станало преди около 6 хиляди години в степите на Евразия, а някои учени дори посочват с точност Украйна. Предполага се, че в негово лице човекът видял възможност за транспорт и храна. Някъде по пътя на нашето развитие обаче конят се превръща в нещо много повече – той става незаменима компания, ценен другар, много добър приятел. Отношението към него се променя, човекът започва да го уважава, да му се доверява, да се вслушва в реакциите и инстинктите му, да вярва на действията и преценката му. Днес някои хора са убедени, че конят е вторият най-верен другар на човека след кучето, но има и такива, за които двете животни са несравними и онова, което доставя конят като усещане, не може да се оприличи на нищо друго, а времето, прекарано с него, е зареждащо, удовлетворяващо, успокояващо и незаменимо.

Защо?

Ето малка част от ползите от общуването с тези благородни животни:

ЕМОЦИЯ И ОБЩУВАНЕ – срещата с конете е емоционален и вълнуващ момент, който никога не се забравя и се превръща в истинско преживяване. Тези големи животни съчетават в себе си непокорност и свободолюбие, сякаш всеки момент ще зарежат всичко и ще поемат накъдето им видят очите (в което много хора виждат собствените си желания да се освободят от различни окови, пречки, ограничения) и в същото време – тих, дълбок и изумително нежен поглед, който сякаш казва – „Аз съм тук, спокойно. Можеш да ми вярваш, можеш да ми се довериш. Можеш да ми споделиш болката и мъката си, аз ще те изслушам и ще те разбера“.

Удивителни истории доказват, че конете не само разбират, но и се опитват да помогнат и действително помагат на своите приятели – хората в трудни моменти. Те всъщност са известни с невероятната си способност да предават енергията си и може би това е една от причините човек да се чувства толкова зареден, успокоен и балансиран след среща с тях. През последните години различни учени провеждат независими изследвания и ескперименти и доказват, че дори един такъв контакт разтоварва, успокоява психиката на човек, сваля напрежението и гони стреса.

Специалисти провеждат следния експеримент – след като регистрират премахване на силна болка в главата и отпадналост след половинчасова езда, те създават тренажор, който да имитира движенията на коня и така да преборят главоболието. Ефектът е нулев, защото лечението не идва от движенията и мускулното натоварване, а от самия контакт с коня. При последващи експерименти учените вече категорично доказват, че конете разполагат с много силно биополе, което помага на хората около тях да се справят със стреса, различни последици от напрегнатото ежедневие (болки в главата и ставите) и дори с тежки емоционални разстройства. Трудно е да се опише контактът с това животно, затова непременно всеки трябва сам да се докосне до него – да усети силата му, да се респектира от величествеността му, да почувства прилива на енергия около него, внезапното ободряване, повишаването на самочувствието и настроението и в същото време да притихне от милия му поглед и спокойствието и увереността, с които зарежда той. Факт е, че от известно време в много части по света конете вече целенасочено се използват за емоционално лечение, успокояване на нервите, преодоляване на душевни травми, депресии, изпадане в дупки. Ако често ти се случва и на тебе да попаднеш в дупка – опитай следващия път нещо по-нестандартно от шопинг, изяждане на камара шоколад и сладолед или четене на позитивни книги – уреди си среща с кон!

СПОРТ – все по-широкоразпространено става мнението, че ездата е един от най-идеалните спортове за балансирано и равномерно натоварване и трениране на мускулите на цялото тяло, при това по един приятен и развлекателен начин. Самото натоварване зависи от темпото, с което се движи конят, но и при по-бавен ход равномерното трениране е от голяма полза за организма. По-ценното при ездата обаче е друго. Става въпрос за запазването на равновесие, тъй като това е основното, което трябва, за да не паднем от коня и се оказва, че изобщо не опира толкова до сила, колкото до развиването на добър баланс на тялото и хармонично движение. За постигането му тялото трябва да задейства всички мускули, като основни са тези на гърба и краката, а тези на ръцете се укрепват и стягат, без да се получават свръхмускули, тъй като идеята е не да дърпаме насила непрекъснато, а уверено да направляваме. Освен всичко друго, ездата се води и за едно от най-добрите кардио натоварвания.

• РАЗХОДКА И ПОЧИВКА – добре е да се отбележи, че срещата с кон се превръща и в една много приятна разходка из природата, която не може да се сравни с друг вид придвижване – пеша, колело, кола, влак и т.н. Темпото и посоката определяме ние – може да галопираме, може да се влачим лежерно, може да спираме, да разглеждаме, да полежим, да поспим и... още каквото ни хрумне като подходяща и разумна дейност в природата. Най-хубавото е, че конят може да ни отведе до почти всяко местенце, което ни хареса, при това през цялото време ще усещаме контакта и взаимодействието на придвижването с него.

ЛЕЧЕНИЕ – през последните 20 години на Запад започнаха да използват масово срещите с коне за най-различни терапии. Тази практика обаче е всъщност изключително стара – ползите от общуването с конете са забелязани още в древността и имаме редица доказателства, че древногръцките лекари разчитали на ездата като средство за укрепване на организма, а самият Хипократ отбелязва, че болните хора се възстановяват по-бързо, ако редовно се качват на кон. През годините до днес пък можем да се натъкнем на редица изказани мнения за значението на връзката между човека и коня – дори френският философ Дени Дидро пише цял трактат за ездата и нейното значение. В днешно време лекарите са единодушни, че язденето на кон има положително въздействие върху всички системи на човешкия организъм – нервната, храносмилателната, дихателната, ендокринната. Специално внимание се обръща и на лечението на деца с умствени или двигателни проблеми, за които срещите с конете се оказват изключително лечебни и въстановителни. Благодарение на това, че при ездата се усъвършенстват координацията и пространствената ориентация и се подобрява концентрацията, тя силно се препоръчва за деца с изостанало развитие, умствени проблеми и аутизъм.
Най-хубавото е, че докато го разглеждаме любопитно и го мислим просто за някакво животно, конят по недвусмислен начин ни подсказва и демонстрира своите разум, чувствителност и силна интуитивност, предусещайки характеристиките на собствената ни личност, желанията и страховете ни и съобразявайки се напълно с тях – подхождането на конете към всеки един нов ездач по напълно уникален и различен начин не спира да впечатлява и онези, които прекарват дълго време с тях. Със слабите, плашливите, неуверените, колебливите конят е нежен и внимателен, а на по-смелите и дръзките може да разкрие цялата си сила, палавост и потенциал.

Вие сте на ход!

1751 | 06 авг 2013

Facebook коментари

Добави коментар

2 коментара

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате