Подводният град край Мексико

20 окт 2013
Снимка: Jason De Caires Tylor

Ако обичате да се гмуркате и ви се случи да пътувате до Мексико, музеят Subacuatico de Arte е нещо, което не бива да пропускате. Приказен подводен град е създаден на дъното на морето край Канкун от британеца Джейсън Тайлър.

Човешки фигури, Фолксваген – костенурка, горгона с криле от пурпурни корали и дори цяла къща в реален размер са само част от забележителните подводни творби на скулптура, които вече наброяват 510. Творецът се надява, че ще събере средства, за да увеличи броя им до 8000. Изработени са от черен морски цимент, неръждаема стомана и живи корали, които с времето ще растат, ще дооформят и завършат крайната визия на статуите. Може да се каже, че до известна степен и самата природа ще бъде съавтор на Тайлър в този нестандартен проект.

В експозицията има нещо вълшебно, дори малко зловещо, което пробужда асоциации за изгубения град Атлантида.

"Бъдещите поколения няма да могат да видят същите морски животни и красиви коралови рифове, които изчезват все по-бързо. Искам да внеса баланс в тази тъжна статистика – за да вдъхновиш хората, е нужно да им дадеш и малко надежда", казва Джейсън Тайлър.

1587 | 20 окт 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате