Идеи за боядисване на великденски яйца

01 май 2013
Снимка: sxc.hu

Боядисването на великденски яйца е обичай ,който стриктно се спазва в семейството ми не само от малки , но и от големи.
Ще споделя с вас любимите ми техники за боядисване, които могат да се прилагат от всички членове на семейството.

Боядисване с лучени люспи

Яйцата, боядисани с листа от лук са интересни, красиви и много различни.
Суровите яйца се варят повече от 7 минути във вода, в която има люспи от червен стар лук. Колкото по-продължително ги варите, толкова по-наситен ще е цветът.
Ако желаете, може да навлажните суровото яйце с вода, после да поставите върху него лучените люспи и да ги прикрепите към черупката с помощта на чорапогащник, който стягате така, че да прилепне плътно към яйцето. После да ги сварите. След като извадите от водата яйцата, отстранете чорапогащника и корите на лука. Ефектът ще е поразителен дори и за вас. Всяко яйце придобива уникалната окраска на листото, с което е било обвито.

Боядисване с памук

Върху голямо парче памук (достатъчно да обгърне яйцето) се накапват различни цветове от приготвените бои. Свареното и охладено яйце се завива и оставя да престои минимум 5-10 минутки. След това памукът се разтваря и от него се изважда вече боядисаното яйце. Оставя се да изсъхне хубаво и се полира с памучен плат, напоен с малко олио. По този начин можете да разкрасите недобре боядисаните яйца. Памукът с боята може да се използва 2-3 пъти, като преди всяка употреба прибавяте по малко боя.

Украсяване с листенца

Сварените и изстинали яйца се навлажняват леко. Върху тях се поставя листенце от цвете или някакво интересно растение. После се увива в чорапогащник и се завързва здраво с конец. Поставя се в избраната боя и престоява там 5-10 мин, за да премине хубаво боята през чорапогащника. После се изваждат и остават да поизсъхнат. Чорапогащникът се сваля внимателно, като листенцето остава върху яйцето, докато изсъхне напълно. Резултатът е боядисано яйце, а на мястото на листото остава оригиналният му цвят. После може да потопите яйцето в друга боя за кратко, за да се боядиса и самият отпечатък на листенцето.

Украсяване с олио

След като боядисате яйцата в основен цвят, поставете по няколко капки олио в боите. Потопете яйцето, облейте го хубаво с боята и го извадете. Там където е полепнало олиото, яйцето не се оцветява. Получават се участъци като капчици, които не са боядисани.

Украсяване със свещ

Преди да боядисате свареното яйце, със свещ надрасквате върху него различни фигурки. След това потапяте яйцето в боята и на мястото на надрасканото то не се боядисва. Ако преди това яйцето е било боядисано, след като го потопите в новия цвят, покритото от парафина място ще остане боядисано в предходния. Ако яйцето е още топло, ще ви е по-лесно да нанесете парафина.

Украсяване с хартиено тиксо

Сварените, подсушени и изстинали яйца се облепят с лентички хартиено тиксо. След това се потапят в боята. След като изсъхне яйцето, тиксото се сваля. Резултатът става още по добър, ако яйцето преди това е боядисано в друг, по-светъл цвят. 

Боядисване на „издухани” яйца

Тези яйца са много трайни и удобни, ако искате да ги ползвате за декорация на дома си за великденските празници. Самото яйце се приготвя по следния начин: с карфица се продупчват малки отвори (колкото е възможно по-мънички) на двата върха на яйцето. След това съдържанието му се издухва с уста в чаша или друг удобен съд. То може да използвате за великденския козунак, а черупката да украсите с техника по избор. Понеже яйцето няма да се яде, всички бои са позволени (лак за нокти, пастели, темперни бои, бронз…)

За да направите великденските яйца още по разнообразни, може да използвате не само кокоши яйца. Подходящи биха били яйца от всички видове птици: патешки, пъдпъдъчи, гълъбови, а защо не и щраусови?

Ако по време на варенето някое от яйцата се спука, не се тревожете. Обелете го и направете вкусна яйчена салата, подходяща за предястие.

Пожелавам ви весел празник и не забравяйте, че яйцата се боядисват в четвъртък или събота преди Великден.

13348 | 01 май 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате