Общуване онлайн. Всичко за женските форуми.

18 сеп 2012
Снимка: .sxc.hu

Форумите са много по-интересни от който и да е сериал – някъде там си тече животът на някой и ние участваме в него „на живо”, включвайки се със съвети и мнения.


Интернет е незаменим универсален помощник и информатор, център за развлечения и удоволствия, източник на поддръжка и утешение, място за запознанства и анонимен съветник по всички въпроси. Безспорно той е едно от най-значимите изобретения на 20 век.
Виртуалният свят дава много възможности за общуване. Една от тях са форумите. Те биват тематични и общи, създадени в рамките на тематичен сайт или самостоятелни. Тук можете да зададете въпрос или просто да разкажете нещо. Може и просто да се разходите, четейки за чуждите проблеми и предложените решения.
Преди всичко ние ползваме форумите като безгранична справочна служба. Създаваме нова тема или задаваме въпрос в съществуваща и в течение на няколко часа, получаваме информация за проблема, който ни интересува - при това тя е реална и извлечена от собствен опит.

В Интернет се наблюдават два ефекта:

 Първият е „изобретяването на колелото”.

Като правило, някой вече се е сблъсквал с вашия проблем. И в повечето случаи този някой можете да намерите някъде във виртуала, трябва само да знаете как да го издирите. Четете преди да пуснете нова тема – може би вчера е имало въпрос като вашия.
Разбира се, в идеалния случай се търси тематично: за пътувания се пита в туристически форум, за повреди в автомобила – в автомобилен, за рецепта за торта – в готварски и т.н. Само женските форуми са изумително универсални – тук ще ви отговорят на въпроси за избора на домашна помощничка, прах за пране, офталмолог, марка климатик, сервиз за АГУ и ресторант за Св.Валентин. Ако не директен отговор, то ще получите списък с препратки.

И тук закономерно следва вторият ефект - „море от съвети”.

Всички обичаме да даваме съвети. Иска ни се да помагаме на другите, харесва ни да сме мъничко по-умни от тях. В стремежа си да бъдем полезни, понякога засипваме питащия с прекалено много и разнородна информация, от която той не може да изплува, пита все повече и повече, а отговорът е все така далече. На конкретен въпрос давайте конкретен отговор, не се отвличайте и не задълбавайте в материя, която ви е позната, но би могла да обърка питащия.
Не бива да се отнасяте към препоръките във форумите като към абсолютно и безусловно верни. Всеки човек, в зависимост от ситуацията, има собствено субективно мнение и виртуално изказаното мнение може да бъде едностранчиво. Трябва ясно да се разбере, че Интернет в случая е уникален сбор от преживяванията на другите и те могат да ви бъдат полезни, ако си направите собствени статистики и извлечете изводи от тях.


След известно време прекарано из форуми, вече не разбираш как е възможно да заминеш на евтина почивка в Турция, без да си прочела отзивите на вече ходили там. И не си и помисляш да купиш скъпа вещ, без да си питала тези, които вече я имат.
Едни от най-често срещаните теми във форумите са посветени на избора -  „Препоръчайте  ми хладилник”, „Доволни ли сте от печка…”
Ако искате да получите адекватен съвет, опишете всичките си изисквания към бъдещата покупка, например: „Помогнете ми да избера микровълнова фурна с грил и функция за печене” или „Дайте съвет за възможно най-евтин вариант на микровълнова фурна”
Не се увличайте. Не бива да стигате до там, че дори и четката си за зъби не можете да изберете сами.
Интернет и в частност форумите, са незаменим помощник в избора на професионалисти – винаги ще се намери някой, който да ви подаде информация за зъболекар, строителна бригада или бавачка за детето.


Но бъдете внимателни – сайтовете се ползват и от недобросъвестни нерегламентирани "рекламодатели", маскирани като обикновени потребители. Вероятно ще добиете опит и с времето ще ги различавате, но поне в началото не се доверявайте само на един източник.

Най-уникалната и нужна функция на форумите е да служи за „телефон на доверието”.

Относителната анонимност на Интернет ни позволява да общуваме с непознати, които никога (в повечето случаи) няма да видим, затова сме склонни да споделим мисли, които не бихме изказали пред познати.
Ако ни е предал близък, изгонили са ни от работа, родителите ни са болни – винаги можем да си излеем душата. Първо – да споделиш е полезно за душевното равновесие и второ – изказаната поддръжка може да направи чудеса. Винаги, в който и да е женски форум, ще намериш тема „Моля ви, посъчувствайте ми”, състояща се от десетки записи „Дръж се” и „Стискам палци”. Видиш ли написано „Всичко ще се оправи”, някак му вярваш и чувството за самота те напуска.
В живота настъпват много ситуации, в които е изключително трудно да вземеш решение. Но „Време ли е да го напусна” е един от въпросите, на които само вие трябва да дадете отговор. От друга страна, можете да опишете ситуацията и форумът да ви даде безпристрастно мнение.
Възможно е потребители да ви зададат въпроси, които няма да ви харесат или ще ви накарат да се вгледате в себе си. Не се нахвърляйте върху тях – в повечето случаи те са добронамерени, макар на вас да ви се струват жестоки и неудачни. Четете внимателно и намерете своята истина.
Женските форуми са особено явление в Интернет. Те са нещо повече от място за въпроси и отговори. Те са общност, в която година след година се научава много един за друг – нищо, че потребителите не се познават лично. Тук могат да се намерят изповеди, които приличат на увлекателен любовен роман, можете да се почувствате нещастни със страдащите или да споделите радостта на щастливите.


Участниците в даден "клуб" влизат във форума всеки ден – да научат нещо ново, да разкажат за деня си или просто да поразгледат. Устройват си срещи „на живо” или си гостуват реално.
Особена група представляват съвсем младите майки. У една жена, на която и предстои да стане майка за първи път, възникват много въпроси. Тревожи я състоянието ѝ, иска да сподели емоциите си, да се избави от страховете. Дамите от различните месеци на бременността се обособяват в различни теми, където всички заедно следят показателите на бременността си и се подготвят за очакваното раждане – избират болница, дрешки и количка заедно.
След 9 месеца се появява таткото, който гордо съобщава мерките на рожбата, а след няколко дни се включва и младата майка, за да приеме поздравления и отговори на въпросите „Как мина?”.
Детето расте, кърмено или не, започва да пълзи, прохожда… все във форума. Форумът дава съвет за избора на детска ясла и градина, после на училище и университет.
Майките вече не са толкова млади, но все така задават разнородни въпроси, които отдавна вече не се въртят около детето, а са от рода на „Най-полезният предмет в кухнята” или пък „Мразя я тази кухня”.
Разбира се, не всичко във виртуалния свят е така красиво и задружно. Има си и отрицателни страни. Първо, не всички ваши събеседници ще се окажат доброжелателни и тактични. В отговор на вашия душевен дискомфорт можете да получите и грубости, и обиди. Интернет е място и за себеутвърждаване на хора с нездрава психика или с хормонален дисбаланс, подрастващи или просто невъзпитани и не особено умни. Затова се подгответе за неприятни изненади и не го приемайте лично. Опитните потребители пропускат подобни реплики – не ги четат и не им отговарят.

Особен случай е първата реална среща с форумски познат.

Напълно е възможно в реалния живот да не си допаднете така, както във виртуалния. Това може да се дължи на недостатъчна информация (пред екрана не можете да видите езика на жестовете, не можете да го подушите или чуете гласа му), на изкривена представа за него (човек е склонен да си представя приятните хора като красиви), както и на собственото ни различно виртуално АЗ (склонни сме да се представяме мааалко по-различни, отколкото сме).

Ако свикнете с тях и се научите да ги използвате правилно, форумите могат да са истински полезни и да бъдат повод за много приятни емоции.

1535 | 18 сеп 2012

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате