За трабантите с любов

03 авг 2013
Снимка: sxc.hu

Когато в 1957 година в социалистическата Германска демократична република представят първообраза на трабантa, немските инжeнери едва ли са имали представа какво бъдеще очаква малката количка, станала символ на цяла една епоха и един социален строй. Изискванията към автомобила от немските комунисти са били почти непостижими. Те поставили задача пред инженерите да произведат автомобил с минимално количество метал (стоманата в следвоенна Германия била дефицитна). Инженерите изобретили материала „дуропласт“ (комбинация от памучни влакна и пластмаса) –това, от което е направен всъщност трабантът и който впоследствие се оказал толкова устойчив и дълготраен, че се превърнал в екологичен проблем. Името „Трабант” означава „Спътник“ – в чест на изстреляния от СССР първи изкуствен спътник на Земята.

Всъщност по-старите трабанти малко приличат на тези, които все още пърпорят по републиканската пътна мрежа. По-скоро напомнят външно „Фолксваген“ – костенурка, но приликата е чисто визуална. Под капака на тези, както и на „по-съвременните” трабанти ръмжи двутактов двуцилиндров двигател с въздушно охлаждане. Това прави колата уникална със своето просто устройство. Много от частите, които неизменно присъстват във всички коли, липсват при „картонения лъв“.
През 1963 г. е представен познатият на всички „Трабант 601“. Оттогава този модел не е претърпял никакви значими промени – чак до края на комунизма.
Сега, повече от 20 години след като приключи производството му, все още може да чуете характерния му звук по пътищата. Все по-рядко, разбира се, ще бъде срещан в бъдеще. В момента трабантите се управляват основно от ретроенусиасти, които влагат много усилия и средства, за да ги възстановят и поддържат, или от възрастни хора, които ги имат от своята младост, пазят ги и още ги карат.


Трабантът се превърна в обект на вицове още когато се произвеждаше, но сега вече буди уважение заради дълголетието си. Има организирани „Трабант“ клубове в много страни, включително и у нас, и се провеждат традиционни срещи. Ако не друго, то добре поддържаният или тунингован трабант винаги привлича погледите на всички околни. Удобен е заради размерите си и лесен за паркиране. Все още може да се намери запазен екземпляр на цената на детски велосипед. Ако се случи да управлявате това чудо на техниката, никога няма да забравите това изживяване.
За съжаление, управляването му не е единственото приключение. Ремонтът му, ако и да е лесен, трябва да се извършва основно със собствени сили, защото майстори за тях вече почти няма, а и частите са дефицитни. Има редица особености при поддръжката и експлоатацията, но тръпката от шофирането на трабант си заслужава положените усилия.

1849 | 03 авг 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате