69 изпитани афродизиака

15 фев 2013
Снимка: Димитър Филипов

Петя Петкова-Щифлер е известен кулинар, автор на „111 рецепти около света“, участник в предаването Lord of The Chefs. Тя обича да експериментира с различни вкусове и аромати и каквото и да приготвя, влага в него цялото си сърце. Най-новата ѝ книга “69 изпитани афродизиака” ни предлага изкусителни рецепти, с които да изпълним напътствието от Далай Лама: “Отдай се на Любовта и Готвенето с цялото си сърце.”

 

Как се събуди в теб желанието за втора книга?
- Не мога да кажа, че веднага след излизането на първата („111 рецепти около света“), съм правила планове за втора. Всъщност хората бяха тези, които ме вдъхновиха да пиша още. Непрекъснато някой ме питаше “Кога ще има нова книга?”. Интересното е, че предишната я работих цели три години, докато за тази, заради желанието да се появи в месеца на любовта, не разполагах с достатъчно време за готвене, снимане и писане. Имах не повече от два-три месеца и трябва да ви призная, че доста се натоварих. Рекордът ми бе работа от 8 сутринта чак до полунощ.

Първата ти книга е за рецептите от всички краища на света, защо реши втората да посветиш на афродизиаците?
- Какво по-хубаво от това човек да пише за любов. Това е безконечна и вечна тема. Ще ви разкрия, че имам прекрасна идея и за трета книга, но нищо повече няма да издам.

А защо избра това заглавие. С чисто комерсиална цел ли?
- Числото 69 е много повече от това, което първоначално предизвиква в съзнанието. Свързва се с баланс, съвършенство и успех. 6 е числото на Венера. 9 на Марс. 69 обединява женското и мъжкото начало. 69 е символът и на зодията Рак и олицетворява майчинството и бащинството. То символизира ин и ян – върховната хармония, каквато всъщност е любовта.

Кой според теб е най-силният афродизиак?
- В книгата съм събрала много, но най-силният си остава това да си влюбен. Защото когато е влюбен, човек не слага егото си на първо място и е склонен да е по-добър и щедър. Въпросът е защо с течение на времето преставаме да го правим. Дали заради сивотата в ежедневието, дали заради сметките за ток... Но приемеш ли човека до теб за даденост, това е началото на края. Най-важното е да не се самозабравяш, да не мислиш, че всичко в живота ти винаги ще е на твое разположение. Трябва да се стремим човекът до нас да се чувства добре. Всички казват, че бракът е компромис, а всъщност грижейки се за тези до нас, ние се грижим за себе си.

Тоест бракът не е компромис?
- Ако обичаш някого, не възприемаш нещата, които правиш за него, като компромис.

За кого е тази книга?
- За мъже и жени на всякаква възраст, които се нуждаят от красиви взаимоотношения.

Какво е посланието към тях?
- Да се замислят колко малко понякога им е нужно на хората около нас. Независимо дали става дума за съпруг, възлюбен или дете – всеки един от тях има нужда да се чувства специален. Нека не стигаме до сериозни болести или катаклизми, за да осъзнаем всъщност колко малко ни трябва да сме щастливи – да можем да се разходим, без да се задъхваме, да имаме време да поиграем с детето си, да бъдем с човека, когото обичаме. И не е нужно да сготвиш хайвер, за да покажеш отношение. И миш-маш е достатъчен. Важен е жестът и желанието да изразиш обичта към близките си.

Глезиш ли своите близките с хубави гозби?
-  На мен вкъщи вече отдавна не ми правят комплименти за кулинарните умения, защото са свикнали всичко да е перфектно. Мъжът ми дори един ден, като го попитах да не би вече да не му харесва как готвя, защото изобщо не ме хвали, ми отговори: “Това е като да пиеш Château Lafite Rothschild всеки ден (вино, което струва над 2000 евро бутилката). Просто свикваш с хубавото”.
Колкото до сина ми, вероятно като се ожени един ден, първият подарък, който ще направи на жена си, са моите готварски книги. Горката тя! (смее се)

Съпругът ти също е известен кулинар. Съревновавате ли се кой е по-добрият от вас двамата?
- Отдавна съм му казала, че ученикът надмина учителя. Много скромно от моя страна, нали? (смее се)

Той подкрепя ли те?
- Да, макар че понякога, когато работя усилено по някой проект, се чувства пренебрегнат. Докато се бях посветила изцяло на книгата, все ми повтаряше: “Ах, защо не съм тиган в ръцете ти!”

 

За книгата

“Имайте предвид, че винаги голямата любов и големият успех са свързани с голям риск”, е казал Далай Лама. Но за да не се налага да рискувате, ви даряваме с 69 изпитани афродизиака, с които бързо и сигурно да стигнете до любовта… или да я събудите отново! Защото във връзката доживотна гаранция няма. Единственото сигурно е, че желанието да се раздаваме безкористно винаги дава резултати. Затова не пестете времето, чувствата, вдъхновението си за тези, които обичате. Предлагаме ви 69 начина да проверите дали любовта наистина минава през стомаха.

2888 | 15 фев 2013

Facebook коментари

нов коментар

Моля, влезте, за да коментирате